Tips på midsommarsaft

Tipsgeneratorn här, hej! Såhär i den blomstertid nu kooohommer så kan jag tipsa er om att man inte bara kan sjunga om blomster utan man kan faktiskt äta dem också. Nu blommar ännu till exempel syrénen här i Österbotten, så passa på att laga en vacker saft till midsommaren.

Här har jag skrivit receptet med lite utförligare instruktioner, men även här nedan under bilden i all sin korthet.

Gad midsommar mina små troll!



Syrensaft

40 klasar syrenblommor
2 liter vatten
2-3 ekologiska citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Plocka blommorna på dagen när solen lyser för då innehåller blommorna som mest aktiva ämnen. Lägg blommorna på ett tidningspapper i en kvart så att eventuella kryp hinner krypa ut och skaka sedan av dem. Om man är noggrann plockar man loss alla blommor, men om det känns för pilligt så tar du loss de största klasarna. Det är dock viktigt att lämna bort den bredaste mittstjälken och andra grövre kvistar, för de kan ge en besk smak åt saften.

2. Skölj citronerna, tvätta skalet och skiva upp dem.

3. Koka upp vattnet och ta av det kokheta vattnet från spisen.

4. Lägg i både blommor och citron i det heta vattnet.

5. Låt dra
svalt eller i kylskåp i 1-2 dygn.

6. Sila bort blommorna och citronen.

7. Koka upp saften med sockret.

8. Låt svalna innan du häller upp på välrengjorda och desinficerade flaskor. Det går bra att desinficera flaskor i ugnen i ca. 100 grader i cirka en kvart. Förvara i kylskåp så håller saften ungefär en vecka.

Kommentarer