Hur man gör saft av syrénblommor

Jag testade på att laga saft av syrénblommor här tidigare innan de blåa klasarna av himmelsrik doft hann blomma ut. Även detta recept är busenkelt. Saften blir väldigt stark och söt så man måste blanda ut den med vatten när man dricker den. Den doftar och smakar lite grann som en blandning av rabarbersaft och doften av syrén. Väldigt god när serverad iskall!

Syrensaft

40 klasar syrenblommor
2 liter vatten
2-3 ekologiska citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Plocka blommorna på dagen när solen lyser för då innehåller blommorna som mest aktiva ämnen. Lägg blommorna på ett tidningspapper i en kvart så att eventuella kryp hinner krypa ut och skaka sedan av dem. Om man är noggrann plockar man loss alla blommor, men om det känns för pilligt så tar du loss de största klasarna. Det är dock viktigt att lämna bort den bredaste mittstjälken och andra grövre kvistar, för de kan ge en besk smak åt saften.

2. Skölj citronerna, tvätta skalet och skiva upp dem.

3. Koka upp vattnet och ta av det kokheta vattnet från spisen.

4. Lägg i både blommor och citron i det heta vattnet.

5. Låt dra svalt eller i kylskåp i 1-2 dygn.

6. Sila bort blommorna och citronen.

7. Koka upp saften med sockret.

8. Låt svalna innan du häller upp på välrengjorda och desinficerade flaskor. Det går bra att desinficera flaskor i ugnen i ca. 100 grader i cirka en kvart. Förvara i kylskåp så håller saften ungefär en vecka.


Kommentarer