Feb 10, 2017

Hur man torkar sprängticka (chaga)

Torkad sprängticka (chaga) i mindre bitar
När man har skördat en sprängticka (chaga) är det viktigt att man snabbt torkar den för förvaring för att den inte ska börja mögla. Snabbt betyder inom en vecka eller så, inte timmar eller minuter.


1. DELA I MINDRE BITAR

Skär eller hacka upp sprängtickan i mindre bitar, ca. 1-2 cm i diameter. Använd t.ex. stor redig kniv eller liten såg. Sprängtickan är rätt så mjuk - förutom vissa hårdare partier på ytan - så det går helt okej. Sätt gärna en handduk under. Man kan också försöka operera med hammare och sprängtickan inlindad i en handduk. Jag föredrar ändå att använda kniv, för då har man bäst kontroll över bitarnas storlek. Förvarar man en stor odelad bit finns det risk att fukten i sprängtickan såsmåningom ger upphov till vitt, tunnt mögel.

Det går också att göra pulver innan du torkar sprängtickan. Jag brukar dock inte göra det, eftersom jag tycker det är mest praktiskt med bitar, Man använder biten, lägger den att torka på ett hushållspapper och använder den på nytt nästa gång. Pulver tycker jag är lite svårt att mellanförvara.

Mitt bästa tips för att göra pulver är ändå att köpa en sådandär modern kaffekvarn som hipsters använder för att mala sina colombianska rättvisemärkta och ekologiska hela mörkrostade kaffebönor med. Dessa små kvarnar brukar vara rätt så effektiva! Kanske de till och med klarar av torkad sprängticka?


2. TORKA

Man kan bra använda en torkmaskin som man använder till svampar eller bär och torka på svag värme, ca. 45-50 grader. Högre temperaturer har en tendens att förstöra eller åtminstone drastiskt minska på näringsvärdet (gäller inte alla näringsämnen).

Det går också bra att använda vanlig ugn på max 50 grader och en sked eller dylikt i ungsluckan för att släppa ut fukt genom springan. Det här är ju inte ett speciellt energieffektivt alternativ, eftersom sprängtickan ska torka minst ca. 3-5 timmar, ibland mer beroende på luftfuktighet och storleken på bitarna. Torka tills bitarna känns lätta och är torra helt igenom.

På en ungsplåt i rumsvärme är det också möjligt att torka sprängtickan. Solljus är vanligtvis alldeles för stark och obarmhärtig för att torka både växter och sprängticka i, men den är förstås effektiv och gratis. Vill man vara extra försiktig med att bibhålla näringsämnen och vara säkert på att torkningen blir jämn så torkar man bitarna i icke-direkt solljus. Det är ändå värt att minnas att man ska försöka förkorta torkningstiden för att minimera risken för mögel.

Somliga använder även bastun eller snarare eftervärmen som annars går till spillo. Minns bara att bastun kan vara en fuktig plats, så se till att bitarna inte drar i sig mer än de avger.

Sprängtickan är torr när bitarna är hårda, rätt så kompakta och lätta. Färgen är ungefär den samma som när man skördade.


3. FÖRVARING

Vad ska man sedan göra med bitarna av torkad sprängticka? Jo, man sätter de på glasburk och förvarar på en mörk plats, eller i alla fall inte i direkt solljus.

Det finns en del som förvarar sina sprängtickor hela, men att dela den i mindre bitar är också en praktisk fråga. När sprängtickan ännu är färsk så är den rätt så mjuk och porös - speciellt innanmätet - men när man torkar den blir den riktigt hård. Har man ett stort stenhårt block av sprängticka är det ju svårare att få loss mindre passliga bitar.


Kom ihåg att man alltid behöver markägarens lov för att ta en sprängticka. 

2 comments:

Anonymous said...

Hälsningar från Hipstermamma som malar sina ekologiska kaffebönor med modern kaffekvarn! :)

Mgd Lndr said...

Haha! Hipstermammor är dom bästa mammorna ;) Här är det bara handkvarn som gäller :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...