Recension av en Fairphone FP1UJag brinner för ekologiska, etiska och lokala lösningar. Jag tror att slutresultatet - oavsett om det är en produkt, tjänst eller råvara - alltid blir bättre med sådana lösningar än om man inte tar någon av dessa faktorer i beaktande. När jag senast var i behov av att uppdatera min mobilteknologi (jaajaa, okej, jag ville ha mer än jag behööövde) så valde jag att köpa en Fairphone. Det här var cirka två år sedan. Kanske det börjar vara dags för en recension? Men först lite om själva telefonen.

Jag har modell FP1U med operativsystemet Android 4.2.2. Det är alltså andra "batchen" av första modellen.

Som namnet låter påskina är en Fairphone alltså reko och representerar ett etiskt val. Den är producerad av så kallade konfliktfria material. Det betyder att man väljer platserna för utvinning av råmaterial med omsorg och tanken är att åkomma så lite skada som möjligt på både miljön och människor. 

Arbetsförhållanden och miljökonsekvenser utvärderas och produktionslokalerna kontrolleras för att förhindra miljöförstörning och slavliknande arbetsförhållanden. 


Telefonens operativsystem är Android 4.2.2 och telefonen kommer "tom" till kunden. Det betyder alltså att man själv får installera de appar man vill ha istället för en massa förhandinställda applikationer som man nödvändigtvis inte vill ha.

Delarna inne i telefonen är fristående från varandra. Man ska kunna byta ut ett dåligt batteri, uppdatera kameran och så vidare utan att behöva byta ut hela jäkla telefonen eller betala sig fattig på nya delar och reparationer. Ett nytt batteri kostar t.ex. där kring 30€ med frakt, så det är ju verkligen överkomligt tycker jag.

Genom att förhandsbeställa och producera endast den mängd som det finns efterfrågan för betyder att inget svinn uppstår. Visserligen får man vänta några månader på att man får telefonen i sin hand, men det tycker jag inte är nåt negativt i sig. Den som väntar på nåt gott, yadiyadiyaa. Min telefon är från den andra produktonsomgången av första versionen som Fairphone har gjort. Fairphone 2 har dock nyligen lanserats.

Här om dagen fick jag ett mail som gratulerade mig som ägare till en Fairphone och berättade att en milstolpe har nåtts: 100 000 exemplar av Fairphone har nu sålts världen över.Nå, vad tycker jag om telefonen nu då efter 2 års användning?

Jag har varit väldigt nöjd! Den är smidig och lättanvänd. Layouten på starsidorna är lätt att greppa och man behöver inte scrolla hit och dit. Det är t.ex. lätt och snabbt att ställa in larmet, sätta på flygplansläge, wifin osv. Det finns också en funktion som heter Enjoy some peace där telefonen går in i flygplansläge under en begränsad tid, för att man ska kunna koppla bort från ett evigt plingande i telefonen.

Det finns många appar och man kan fritt välja och vraka. Men en del funktioner i apparna - såsom Snapchats olika filter - fungerar inte i Android utan bara på Iphone. Den ser också snygg ut, men greppet är lite dåligt ibland eller så har jag klumpiga händer, hehe.

Batteriet var jag dock tvungen att byta ut redan efter ett år, så det är ett minus. Telefonen var förstås ganska flitigt i användning under året jag reste runt i Asien, så kanske det tog lite extra på dess krafter.

En annan sak som jag gärna skulle ändra på är hur man knäpper bilder. Man kommer smidigt åt kamerafunktionen bara genom att svepa till vänster utan att låsa upp telefonen, men själva knappen för att knäppa bilden finns bara på pekskärmen. Det här gör att man ibland stöter till telefonen och bilderna blir suddiga. Ibland är det också svårt att få lemmarna att räcka till för att ta en bild, när man måste använda båda händerna (en att hålla i telefonen och den andra att röra skärmen). Jag skulle hellre ha en knapp på sidan.

Skärmen är passligt stor och klara färger och konturer, men dess visibilitet utomhus är verkligen dåligt. Man vill knappt se någonting alls när solen lyser direkt på skärmen.

Sammanfattat:

- batteriet har kort livsstid
- knappen att ta kamera funkar endast genom pekskärmen, hellre en knapp på sidan
- dåligt grepp ibland, slinker ur handen trots att den stroleksmässigt är passlig
- skärmen har jättedålig visibilitet i solljuset
- UPPDATERING 5.2.2017 ironiskt nog, avsaknaden av uppdaterad programvara som gör en del appar eller appars funktioner (såsom Snapchatsfilter) inte funkar. De försöker dock åtgärda problemet.

+ man får lätt och rätt så billigt nya delar som slitits ut
+ lättviktig och sitter bra i handen
+ smidig att använda, logiska och lätta funktioner
+ mycket frihet med hur man själv vill bygga upp innehållet i telefonen
+ + + den är etiskt producerad med tanke på både miljön och arbetarna samt efterfrågan


Kort sagt, så skulle jag nog rekommendera telefonen, men köp givetvis den nyaste modellen om du vill att alla appar ska fungera som de ska. Delvis på grund av att den är bra ur en teknisk synvinkel, men kanske ännu mer på grund av en etisk synvinkel. Men köp en bara om du behöver en telefon. Det bästa ur en miljömässig synvinkel är ju nog att köpa mindre för nöjes skulle och mer för nytta.

Kommentarer

Pernilla sa…
2 år redan? minns tå du tala om an å jag fick far hejm å googel va e va försla :) tror det blir en sån ifall jag köper ny tleefon najngang I livet, älskar knappar men mast vel val som alla andra for elo sejnan.
Jaa-a, knapptelefoner kanske blir på mode snart igen! Vem vet, trender går ju alltid igen...! ;) Nå, så länge knapptelefonen håller ihop och funkar till det du ska ha den till så är det väl inga problem.
Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. Hans e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.
1) Love Spells
2) förlorad kärlek Spells
3) skilsmässa Spells
4) Förbindelse Spells
5) Bindnings Spells
6) Breakup Spells
7) Bannlys en tidigare älskare.
8.) Du vill främjas på kontoret
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
genom drogunduspellcaster@gmail.com