May 29, 2016

Recension av en Fairphone FP1UJag brinner för ekologiska, etiska och lokala lösningar. Jag tror att slutresultatet - oavsett om det är en produkt, tjänst eller råvara - alltid blir bättre med sådana lösningar än om man inte tar någon av dessa faktorer i beaktande. När jag senast var i behov av att uppdatera min mobilteknologi (jaajaa, okej, jag ville ha mer än jag behööövde) så valde jag att köpa en Fairphone. Det här var cirka två år sedan. Kanske det börjar vara dags för en recension? Men först lite om själva telefonen.

Jag har modell FP1U med operativsystemet Android 4.2.2. Det är alltså andra "batchen" av första modellen.

Som namnet låter påskina är en Fairphone alltså reko och representerar ett etiskt val. Den är producerad av så kallade konfliktfria material. Det betyder att man väljer platserna för utvinning av råmaterial med omsorg och tanken är att åkomma så lite skada som möjligt på både miljön och människor. 

Arbetsförhållanden och miljökonsekvenser utvärderas och produktionslokalerna kontrolleras för att förhindra miljöförstörning och slavliknande arbetsförhållanden. 


Telefonens operativsystem är Android 4.2.2 och telefonen kommer "tom" till kunden. Det betyder alltså att man själv får installera de appar man vill ha istället för en massa förhandinställda applikationer som man nödvändigtvis inte vill ha.

Delarna inne i telefonen är fristående från varandra. Man ska kunna byta ut ett dåligt batteri, uppdatera kameran och så vidare utan att behöva byta ut hela jäkla telefonen eller betala sig fattig på nya delar och reparationer. Ett nytt batteri kostar t.ex. där kring 30€ med frakt, så det är ju verkligen överkomligt tycker jag.

Genom att förhandsbeställa och producera endast den mängd som det finns efterfrågan för betyder att inget svinn uppstår. Visserligen får man vänta några månader på att man får telefonen i sin hand, men det tycker jag inte är nåt negativt i sig. Den som väntar på nåt gott, yadiyadiyaa. Min telefon är från den andra produktonsomgången av första versionen som Fairphone har gjort. Fairphone 2 har dock nyligen lanserats.

Här om dagen fick jag ett mail som gratulerade mig som ägare till en Fairphone och berättade att en milstolpe har nåtts: 100 000 exemplar av Fairphone har nu sålts världen över.Nå, vad tycker jag om telefonen nu då efter 2 års användning?

Jag har varit väldigt nöjd! Den är smidig och lättanvänd. Layouten på starsidorna är lätt att greppa och man behöver inte scrolla hit och dit. Det är t.ex. lätt och snabbt att ställa in larmet, sätta på flygplansläge, wifin osv. Det finns också en funktion som heter Enjoy some peace där telefonen går in i flygplansläge under en begränsad tid, för att man ska kunna koppla bort från ett evigt plingande i telefonen.

Det finns många appar och man kan fritt välja och vraka. Men en del funktioner i apparna - såsom Snapchats olika filter - fungerar inte i Android utan bara på Iphone. Den ser också snygg ut, men greppet är lite dåligt ibland eller så har jag klumpiga händer, hehe.

Batteriet var jag dock tvungen att byta ut redan efter ett år, så det är ett minus. Telefonen var förstås ganska flitigt i användning under året jag reste runt i Asien, så kanske det tog lite extra på dess krafter.

En annan sak som jag gärna skulle ändra på är hur man knäpper bilder. Man kommer smidigt åt kamerafunktionen bara genom att svepa till vänster utan att låsa upp telefonen, men själva knappen för att knäppa bilden finns bara på pekskärmen. Det här gör att man ibland stöter till telefonen och bilderna blir suddiga. Ibland är det också svårt att få lemmarna att räcka till för att ta en bild, när man måste använda båda händerna (en att hålla i telefonen och den andra att röra skärmen). Jag skulle hellre ha en knapp på sidan.

Skärmen är passligt stor och klara färger och konturer, men dess visibilitet utomhus är verkligen dåligt. Man vill knappt se någonting alls när solen lyser direkt på skärmen.

Sammanfattat:

- batteriet har kort livsstid
- knappen att ta kamera funkar endast genom pekskärmen, hellre en knapp på sidan
- dåligt grepp ibland, slinker ur handen trots att den stroleksmässigt är passlig
- skärmen har jättedålig visibilitet i solljuset
- UPPDATERING 5.2.2017 ironiskt nog, avsaknaden av uppdaterad programvara som gör en del appar eller appars funktioner (såsom Snapchatsfilter) inte funkar. De försöker dock åtgärda problemet.

+ man får lätt och rätt så billigt nya delar som slitits ut
+ lättviktig och sitter bra i handen
+ smidig att använda, logiska och lätta funktioner
+ mycket frihet med hur man själv vill bygga upp innehållet i telefonen
+ + + den är etiskt producerad med tanke på både miljön och arbetarna samt efterfrågan


Kort sagt, så skulle jag nog rekommendera telefonen, men köp givetvis den nyaste modellen om du vill att alla appar ska fungera som de ska. Delvis på grund av att den är bra ur en teknisk synvinkel, men kanske ännu mer på grund av en etisk synvinkel. Men köp en bara om du behöver en telefon. Det bästa ur en miljömässig synvinkel är ju nog att köpa mindre för nöjes skulle och mer för nytta.

6 comments:

Pernilla said...

2 år redan? minns tå du tala om an å jag fick far hejm å googel va e va försla :) tror det blir en sån ifall jag köper ny tleefon najngang I livet, älskar knappar men mast vel val som alla andra for elo sejnan.

Magdalena Lndr said...

Jaa-a, knapptelefoner kanske blir på mode snart igen! Vem vet, trender går ju alltid igen...! ;) Nå, så länge knapptelefonen håller ihop och funkar till det du ska ha den till så är det väl inga problem.

Theresa Williams said...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. Hans e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.
1) Love Spells
2) förlorad kärlek Spells
3) skilsmässa Spells
4) Förbindelse Spells
5) Bindnings Spells
6) Breakup Spells
7) Bannlys en tidigare älskare.
8.) Du vill främjas på kontoret
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
genom drogunduspellcaster@gmail.com

Melanie Darren said...

I "m Melanie, jag vill dela en mycket underbart vittnesbörd om Dr Adodo stavnings caster som hjälper mig att få min man tillbaka när han lämnade mig för en annan kvinna, kontaktade jag så många spell caster men icke kunde hjälpa mig föra honom tillbaka tills jag kontaktade Dr Adodo och förklara allt för honom, berättade han inte oroa orsak jag kommer att få honom tillbaka på bara 24 timmar med kärleks pass med befogenheter sina gudar och förfäder, jag litade på honom och gjorde allt han ber mig att göra Jag förhoppningsvis vänta på resultatet till min största förvåning mitt ex ringde mig och ber om ursäkt för den smärta han har anledning mig, nu är vi båda lyckliga tillsammans och ännu mer kär än tidigare, om du är ute och du letar efter en lösningen på alla problem vänligen kontakta Dr Adodo genom sin e-postadress på: Adodospelltemple@gmail.com du kan kontakta honom direkt på sin webbplats www.adodospelltemple.com
ivan said...

Jag är här för att vittna vad denna stora trollkarl har gjort för mig. Jag har aldrig trott på spellcasting, även när jag var frestad att prova det .. min man och jag har haft en hel del problem att leva tillsammans, han alltid kommer inte att göra mig glad för att han har förälskat sig i en annan kvinna utanför vårt äktenskap, gjorde jag allt för att se till att min man lämnar denna kvinna, men ju mer jag pratar med honom gör mig mer ledsen, så mitt äktenskap föll leder till skilsmässa, eftersom jag inte längre vård. Så med all denna smärta och ångest, beslutade jag att kontakta caster DR. Isikolo att se om saker och ting kan träna mellan mig och min make igen. Denna spell caster DR. Isikolo berättade att min man är verkligen i en stor pass som har förtrollad av någon magi, så jag sa att jag skulle göra alla normala saker igen. Han gick framåt och kasta förtrollningen för mig, efter 3 dagars gjutning förtrollningen helt förändrat min make kom han ursäktade säga hur han behandlade mig att han inte själv, verkligen tacka DR. Isikolo föra tillbaka min man Jag vill att alla ska kontakta för dem som har problem med frågan om äktenskap och problemet med relationen som kommer att lösa för dig. Din e-postadress är här isikolosolutionhome@gmail.com
Och ditt mobilnummer +2348133261196

Karina said...

Vad i världen kunde jag göra för att tacka doktor Adodo för hans hjälp? Han är underbar och har ett gott hjärta, han är som Gud på jorden och jag vet inte vad jag ska göra för att tacka honom för hans hjälp på mitt förhållande och hur han återvinner min mans kärlek med hans stavning. För många år sa min man att det var över oss och han lämnade mig och våra barn utan att säga ett ord. Jag gjorde allt jag kunde för att stoppa honom, men hans sinne var klar. Några månader senare berättade min vän hur Dr. Adodo hjälpte Henne med sin stavning så jag kontaktade doktor Adodo för att hjälpa mig med hans stavning och han svarade att han skulle hjälpa mig med hans stavning och jag kommer se resultat inom 48 timmar. Idag är jag så glad att allt hände precis som Dr Adodo sa, min man kom tillbaka till mig inom 48 timmar på knäna och frågade mig att förlåta honom och acceptera honom tillbaka i mitt liv. Om du behöver hjälp i ditt förhållande kontakta honom för hjälp via e-post: Adodospelltemple@gmail.com eller ring honom på: +1 (661) 704 3225 eller kontakta honom direkt på hans hemsida http://adodospelltemple.webs.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...