Det finns ju inget tråkigare än att läsa om andra människors krämpor - förutom om det är någon exotisk köttätande bakterie eller annat Steven King-aktigt! - så jag ska bespara er detaljerna och gå direkt rakt på sak. Jag är lite förkyld och går därför med en något dimmig men ytterst yster blick igenom mina förråd för att testa alla mina olika huskurer. Ikväll blev det nyponsoppa!
Nypon är en riktigt C-vitaminbomb. Det finns väl tyvärr ganska få vetenskapliga forskningar som skulle visa att C-vitamin de facto hjälper mot förkylning, men det kääänns ju som om det hjälper så då måste det ju också göra. Haha! Skämt å sido, man ska lyssna på kroppen eftersom den egentligen är självläkande. Det är bara vi som fuckar upp den med stress, dålig mat och diverse bedövningar. Ojdå, sidospår, till saken. Nypon innehåller alltså vitaminer och mineraler, fungerar som en antioxidant och är en sorts lokal superfood eftersom den ingår i vår nordiska flora.
RECEPT PÅ NYPONSOPPA
För 2 stora portioner gör såhär:
- Blötlägg 2,5 dl torkade nypon (använd dubbelt upp för färska) i 8 dl vatten i fyra timmar.
- Häll sedan nypon och vatten i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1/4 vaniljstång och mixa en god stund.
- Häll upp i en kastrull och koka upp tillsammans med 2 msk honung.
- Sila bort fröna.
- Servera med vispgrädde eller glass.
Jag har även tidigare lagat nyponsoppa och ni hittar receptet illustrerat med bilder HÄR. Under taggen "nypon" hittar ni andra tips på vad man kan göra med nypon: nyponfrön, nyponmjöl, nyponsmoothie, nyponte, nypon, nypon, nypon.
Nu har jag skrivit nypon så många gånger att det börjar låta som japanska. Nippon!
Kommentarer