Att bota en förkylning med nyponsoppa


Det finns ju inget tråkigare än att läsa om andra människors krämpor - förutom om det är någon exotisk köttätande bakterie eller annat Steven King-aktigt! - så jag ska bespara er detaljerna och gå direkt rakt på sak. Jag är lite förkyld och går därför med en något dimmig men ytterst yster blick igenom mina förråd för att testa alla mina olika huskurer. Ikväll blev det nyponsoppa!

Nypon är en riktigt C-vitaminbomb. Det finns väl tyvärr ganska få vetenskapliga forskningar som skulle visa att C-vitamin de facto hjälper mot förkylning, men det kääänns ju som om det hjälper så då måste det ju också göra. Haha! Skämt å sido, man ska lyssna på kroppen eftersom den egentligen är självläkande. Det är bara vi som fuckar upp den med stress, dålig mat och diverse bedövningar. Ojdå, sidospår, till saken. Nypon innehåller alltså vitaminer och mineraler, fungerar som en antioxidant och är en sorts lokal superfood eftersom den ingår i vår nordiska flora.

RECEPT PÅ NYPONSOPPA

För 2 stora portioner gör såhär:
  • Blötlägg 2,5 dl torkade nypon (använd dubbelt upp för färska) i 8 dl vatten i fyra timmar. 
  • Häll sedan nypon och vatten i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1/4 vaniljstång och mixa en god stund. 
  • Häll upp i en kastrull och koka upp tillsammans med 2 msk honung. 
  • Sila bort fröna. 
  • Servera med vispgrädde eller glass.

Jag har även tidigare lagat nyponsoppa och ni hittar receptet illustrerat med bilder HÄR. Under taggen "nypon" hittar ni andra tips på vad man kan göra med nypon: nyponfrön, nyponmjöl, nyponsmoothie, nyponte, nypon, nypon, nypon. 

Nu har jag skrivit nypon så många gånger att det börjar låta som japanska. Nippon!

Kommentarer

Nanó sa…
Hmm, undrar om det går att få tag på nypon här i Belgien :) är så många förkylda i min omgivning och tror att det även verkar preventivt om man käkar vitaminrik mat! Ska testa din soppa om jag hittar nypon här.
Joo nu ska det väl gå att få tag på nypon! Hmm, me problemet kan ju vara att hitta rosenbuskar med nypon som inte ligger invid trafik... men kanske i butiken istället ;) Fast påsarna med nyponsoppa från supermarketarna lär vara värdelösa med några futtiga procentenheter nyponpulver. Hoppas du har det bra i Belgien!