Uppsala är den första svenska kommunen att införa helt ekologisk mat i skolor och förskolor. Övergången sker under en period på nio år (!) och för att klara ekonomin krävs det att kommunen drar ned på mängden kött i
serveringen, att matsvinnet minskar och att maten tillagas från grunden. Det blir inte billigare till en början, men de har räknat med att prisnivån kommer att komma ner till den nuvarande så småningom. För desto mer ekologiskt vi köper, desto bättre förutsättningar finns det för en marknad för ekologiskt och desto bättre blir prisnivån. En god cirkel.
Tror ni att det skulle vara möjligt även här i Finland? Jag hoppas och tror det, men det kommer knappast att bli enkelt. Just det här med ren mat till barnen är en sak som Slow Food Ostrobothnia är engangerad i. Jag tror starkt på att både stor som liten måste veta varifrån vår mat kommer, vem och hur den produceras för att kunna göra bättre och ansvarfulla val i vardagen. Bättre kontakt med och info om matproduktionen tror jag är ett bra sätt att bana för ekologisk mat i vardagen.
Tror ni att det skulle vara möjligt även här i Finland? Jag hoppas och tror det, men det kommer knappast att bli enkelt. Just det här med ren mat till barnen är en sak som Slow Food Ostrobothnia är engangerad i. Jag tror starkt på att både stor som liten måste veta varifrån vår mat kommer, vem och hur den produceras för att kunna göra bättre och ansvarfulla val i vardagen. Bättre kontakt med och info om matproduktionen tror jag är ett bra sätt att bana för ekologisk mat i vardagen.
Kommentarer