Feb 9, 2014

100 % ekologisk skolmat

Uppsala är den första svenska kommunen att införa helt ekologisk mat i skolor och förskolor. Övergången sker under en period på nio år (!) och för att klara ekonomin krävs det att kommunen drar ned på mängden kött i serveringen, att matsvinnet minskar och att maten tillagas från grunden. Det blir inte billigare till en början, men de har räknat med att prisnivån kommer att komma ner till den nuvarande så småningom. För desto mer ekologiskt vi köper, desto bättre förutsättningar finns det för en marknad för ekologiskt och desto bättre blir prisnivån. En god cirkel.

Tror ni att det skulle vara möjligt även här i Finland? Jag hoppas och tror det, men det kommer knappast att bli enkelt. Just det här med ren mat till barnen är en sak som Slow Food Ostrobothnia är engangerad i. Jag tror starkt på att både stor som liten måste veta varifrån vår mat kommer, vem och hur den produceras för att kunna göra bättre och ansvarfulla val i vardagen. Bättre kontakt med och info om matproduktionen tror jag är ett bra sätt att bana för ekologisk mat i vardagen.

4 comments:

Lotta said...

Storhandlade ekologiskt på Prisma i helgen... jag vet, jag är lite partisk med mitt S-kort, men jag kände mig lite dum som t.ex. köpte ekologiskt smör för att jag var så glad över att det fanns i sortimentet, men sen var det ju tillverkat i Danmark... jag tänker samband ekologi/närmat, kanske det bästa ändå hade varit köpa osaltat, inhemskt smör...? Det här med hållbar miljö och hälsa är ibland en svår nöt att knäcka då vi gör våra köpval.

Maggie said...

Ja, man får väga och fundera vad man vill betona för vilket livsmedel. Vissa livsmedel är det kanske vettigare att köpa ekologiska på gund av att konventionella besprutas/behandlas så häftigt, medan andra livsmedel är smartare att köpa lokala för det stimulerar lokalsamhället och har kanske inte så förödande effekter på ekosystemet. Men det är svårt att alla gånger veta vilkendera man ska prioritera, man kan ju inte ha koll på allt. Smör är jag faktiskt lite osäker på...

Linda i Berlin said...

Det låter jättebra att de ska börja med ekologisk mat. Men att det ska ta så mycket som nio år låter för mig helt absurt. Det är ju skitlång tid. Jaja. Jag hoppas att fler skolor tar efter detta.

Maggie said...

Linda: indeed, nio långa år. Goda nyheter från Österbotten iaf: Vasa stad ska börja köpa bröd från lokala bagerier och i kommunen Malax ska skolköken utreda möjligheterna att få tag i ekologisk mat. Steg åt rätt håll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...