Nov 21, 2013

Gör din egen nötmjölk - hur enkelt och gott som helst

Jag har på senaste tiden varit väldigt sugen på nötmjölk och då hjälper väl inget annat än att köra igång en sats! Jag kollade i bloggarkivet och såg att jag även förra året i november suktade efter nötmjölk. Sammanträffande? Heh. Jag har i varje fall blivit mycket bättre på att lyssna på vad kroppen vill ha och har slutat äta saker av bara gammal vana eller rutin. Är jag sugen på wok, kött, spenat eller choklad så försöker jag också fixa det istället för att ta det som jag planerat att äta. Jag tror kroppen nog försöker berätta vad den behöver, men för att kunna lyssna krävs att man slutar äta på rutin och gärna har en någorlunda detoxad kropp utan t.ex. ett starkt sockerberoende.

Att laga egen nötmjölk är superenkelt och gott. Du behöver:
  • 2 dl mandlar
  • 1-1,5 liter kallt vatten
  • en mixer
  • en sil
Gör så här: Blötlägg nötterna över natten. Skölj upp dem på morgonen. Tillsätt nötter och vatten i en mixer och kör på full effekt en god stund. Sila mjölken genom silen och töm bort nötrester från silen emellanåt. Häll upp i en kanna och avnjut som vanlig mjölk, t.ex. som måltidsdryck, i smoothies eller kaffemjölk.


4 comments:

Linda i Berlin said...

Det är ju så gott med egentillverkad mandelmjölk. Använder du oskalade mandlar?

Maggie said...

Javisst det är det. Ja, skalade vanliga mandlar... skulle säkert finnas bättre alternativ, men...

Lotta said...

Yes! Det här ska jag testa. Har önskat mig mandelmjölk till närbutiken, men vi får den inte. På Citymarket är den alltid slut då jag handlar där. Den innehåller ju dessutom socker så det är ju fiffigare att mixa egen. Måste ju vara precis lika gott med hasselnötter... oj, mums.

Maggie said...

Ja, bättre att laga själv så vet man vad man får. :) Mjölken håller några dagar i kylskåp. När vattnet och nötmjölet börjar separera börjar det också bli dags att separera mjölken till diskhon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...