Här hade jag tur. En sprängticka på egen mark. |
Sprängtickan innehåller mängder av antioxidanter, som ju skyddar våra celler. Genom att antioxidanter förebygger oxidation i cellerna och bekämpar skadliga fria radikaler i kroppen anses antioxidanter ha en positiv effekt på sjukdomar såsom cancer, hjärtkärlsjukdomar, starr och diabetes. Därtill innehåller sprängtickan en hel del annat som stärker immunförsvaret: vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex. Ja, ni märker, en hel del svåruttalade ämnen. Men poängen är i alla fall att den är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, den balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar.
Man skördar endast stora svampar (med markägarens lov) och man kan använda hela den svart-bruna klimpen. Det är viktigt att man genast torkar eller kokar upp den fuktiga sprängtickan, för annars kan den börja mögla. Torka den på svag värme (max 50C) i några timmar i ugnen. Sätt en sked i mellan ugnsluckan så att fukten slipper ut.
Koka den färska eller torkade sprängtickan i minst 15-20 minuter, men låt den helst sjuda på svag värme i flera timmar. Man kan antingen koka små 2x2cm bitar, en stor bit eller pulver. Man kan koka bitarna och pulvret många gånger, i allt längre tidsperioder ända tills tickan endast ger ifrån sig en svag ljusbrun färg. Sen är det bara att slänga biten i komposten.
Ehem, ursäkta den röriga spisen. Nåt hade visst kokat över lite grann. |
Gå in till Morotsliv för att få 5€ rabatt på köp av t.ex. sprängticka från Four Sigma Foods eller för att läsa mer om chaga. På Chaga International har man samlat länkar till forskning om sprängtickan.
Kommentarer
Nåmen drack du då?
Sussi
Behöver man kniv eller går den bra att bryta loss?
Jag har hittat något som jag tror är sprängticka men björken står precis bredvid en väg som trafikeras av kanske 3 bilar i timmen i snitt. Funderar på om svampen kan ha tagit åt sig av avgaser.. Den tar ju näring ifrån björken som i sin tur tar sin långt ner under marken men ändå...
/Lotta
Tyvärr, allt som är intill vägen, man brukar räkna med cirka 100 meter, så gör man bäst i att lämna. Avgaser och annat lägger sig på ytan och även björken suger i sig det från luften. Om det nu inte är en väääldigt otrafikerad väg och en vääääldigt präktig ticka ;)
Tyvärr, allt som är intill vägen, man brukar räkna med cirka 100 meter, så gör man bäst i att lämna. Avgaser och annat lägger sig på ytan och även björken suger i sig det från luften. Om det nu inte är en väääldigt otrafikerad väg och en vääääldigt präktig ticka ;)