Vad jag hittade i skogen: sprängticka eller chaga

Här hade jag tur. En sprängticka på egen mark.
Sprängticka är en sorts parasit eller svamp som lever i symbios med björkar. Sprängtickan, eller chaga (Inonotus Obliquus) som den också kallas, förekommer på ungefär 1:5000 björkar och suger i sig näring av trädet. Därför är sprängtickan sprängfylld av björkens nyttigheter. I Asien har man i tusentals år använt sprängtickan som medicinalväxt - den är faktist kungen av medicialväxter!

Sprängtickan innehåller mängder av antioxidanter, som ju skyddar våra celler. Genom att antioxidanter förebygger oxidation i cellerna och bekämpar skadliga fria radikaler i kroppen anses antioxidanter ha en positiv effekt på sjukdomar såsom cancer, hjärtkärlsjukdomar, starr och diabetes. Därtill innehåller sprängtickan en hel del annat som stärker immunförsvaret: vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex. Ja, ni märker, en hel del svåruttalade ämnen. Men poängen är i alla fall att den är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, den balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar.


Man skördar endast stora svampar (med markägarens lov) och man kan använda hela den svart-bruna klimpen. Det är viktigt att man genast torkar eller kokar upp den fuktiga sprängtickan, för annars kan den börja mögla. Torka den på svag värme (max 50C) i några timmar i ugnen. Sätt en sked i mellan ugnsluckan så att fukten slipper ut.

Koka den färska eller torkade sprängtickan i minst 15-20 minuter, men låt den helst sjuda på svag värme i flera timmar. Man kan antingen koka små 2x2cm bitar, en stor bit eller pulver. Man kan koka bitarna och pulvret många gånger, i allt längre tidsperioder ända tills tickan endast ger ifrån sig en svag ljusbrun färg. Sen är det bara att slänga biten i komposten. 

Ehem, ursäkta den röriga spisen. Nåt hade visst kokat över lite grann.
Det är viktigt att man drar ut nyttigheterna antingen genom dekokt som ovan eller genom vattenutdrag, där man häller cirka en liter kokande vatten på en bit/1 msk ticka och låter stå och dra över natten. För att få ut ämnen som inte är vattenlösliga (betulin, betulinsyra och fytosteroler) kan man göra en tinktur (alkoholutdrag). Ta en bit eller matsked sprängticka och sätt i en liten burk med ekologisk vodka, ställ burken i ett väster- eller österfönster, huvudsaken är att burken inte är i solen hela dagen. Efter några veckor är det färdigt och du kan plocka bort biten/pulvret och koka te på det. Tinkturen består av koncentrerad sprängticka och man kan ta några droppar i teet eller smoothies.

Gå in till Morotsliv för att få 5€ rabatt på köp av t.ex. sprängticka från Four Sigma Foods eller för att läsa mer om chaga. På Chaga International har man samlat länkar till forskning om sprängtickan.

Kommentarer

Linnéa sa…
Nå nu vet jag vad min svärmor hade för äckligt i kastrullen ibland. Hon håller på med allt sådant där hälsosamt och skulle prompt ha mig att dricka kamomillte när jag var gravid och uppsvullen.
Hehe, men det har ju samma färg som te och kaffe (beroende på styrkan). Och smaken är ganska intetsägande tycker jag. Smakar lite skog och bark typ.
Nåmen drack du då?
Anonym sa…
Kan man ta fel och blanda ihop chagan med andra parasitsvampar som växer på björken?
Sussi
Sussi: Det finns ju nog andra parasitsvmapar på björkar, men det är oftast så hårda på ytan att man inte kan bryta loss några bitar såsom man kan göra med chagan. Andra svampar är oftast hårda som trä, med en jämnare yta och inte alls lika poröst eller krackelerad yta som sprängtickan. Karakteristiskt för sprängtickan är också det ljusbruna, lite mjöliga innanmätet. Jag kan försöka fota några olika för att visa på skillnaderna. :)
annahoJ sa…
Kan man ge sig ut o leta så här års?
Behöver man kniv eller går den bra att bryta loss?
annahoJ: Man kan nog leta året runt, men det är ju lite besvärligare att traska runt i skogen när snön ligger tjockt. Det kan vara bra att ha med en kniv eller kofot och en påse att sätta bitar i, för ibland sitter bitarna hårt fast (alltid med markägarens lov...). Jag skrev lite mer om hur man känner igen sprängticka/chaga och hur man går tillväga här http://bohemianmaggie.blogspot.fi/2013/11/hur-man-kanner-igen-chaga-sprangticka.html
Anonym sa…
Finns inte risk att man skadar björken när man skördar? Om de lever i symbios menar jag.

Jag har hittat något som jag tror är sprängticka men björken står precis bredvid en väg som trafikeras av kanske 3 bilar i timmen i snitt. Funderar på om svampen kan ha tagit åt sig av avgaser.. Den tar ju näring ifrån björken som i sin tur tar sin långt ner under marken men ändå...

/Lotta
Lotta: Nej, svampen växer på stammen och suger ur näringen ur björken. Skulle man fälla bjöken så skulle man se att den redan börjat ruttna och tagit skada. Man ska givetvis inte gräva djupare än där svampen sitter och onödigt skada björken på det viset.

Tyvärr, allt som är intill vägen, man brukar räkna med cirka 100 meter, så gör man bäst i att lämna. Avgaser och annat lägger sig på ytan och även björken suger i sig det från luften. Om det nu inte är en väääldigt otrafikerad väg och en vääääldigt präktig ticka ;)
Lotta: Nej, svampen växer på stammen och suger ur näringen ur björken. Skulle man fälla bjöken så skulle man se att den redan börjat ruttna och tagit skada. Man ska givetvis inte gräva djupare än där svampen sitter och onödigt skada björken på det viset.

Tyvärr, allt som är intill vägen, man brukar räkna med cirka 100 meter, så gör man bäst i att lämna. Avgaser och annat lägger sig på ytan och även björken suger i sig det från luften. Om det nu inte är en väääldigt otrafikerad väg och en vääääldigt präktig ticka ;)
Krall sa…
Hej, jag har hittat ett par stycken som gick att bryta lös för hand. Björkarna såg rätt trötta ut och bitarna var ganska torra. Kan det vara okej?
Krall: låter nog okej. Björkarna blir vanligtvis allt tröttare ju större sprängtickorna blir.
Anonym sa…
När man kokat te på sprängtickan, ska man då torka den på nytt för att kunna använda den fler gånger?
Anonym, nej du måste inte torka dem på nytt. Jag brukar lämna dem i kastrullen (tom på vatten) så torkar de upp lite grann tills nästa gång jag använder biten/bitarna eller så lägger jag dem på ett hushållspapper på en hylla. Men lägg inte tillbaka dem i burken med de andra bitarna för de kan ännu innehålla fukt och det är inte bra att då stänga in dem i en glasburk med oanvända helt torra bitar. Förvara använda bitar separat från oanvända. Man kan använda en bit 5-6 gånger vanligtvis, ibland mer ibland mindre, men så länge den ger svag färg så finns det nåt i den.