Periodisk fasta - ett försök

Idag har jag tagit en periodisk fastedag. Jag tänker alltså att jag ska fasta en dag i vecka. Det här borde ge kroppen en chans att göra någonting annat än att bearbeta mat och kanske hela sig eller få ut slaggprodukter och gifter som man samlat på sig. Min fasta i våras var ju en kort raw food fasta, så det kändes inte riktigt så effektiv. Å andra sidan ska man inte fasta under de kallaste och varmaste perioderna på året. Men hur varmt blir det nu sen här i Norden...

Idag åt jag en bärsmoothie till frukost och har sedan dess bara druckit te. Vissa koppar med honung i. Nästa gång ska jag istället utnyttja nattsömnens "fasta". Då ska jag skippa kvällsmål och följande dags måltider fram till middag ungefär. Det betyder att det fastedagen knappast kommer att kännas lika lång som den gjort idag. Just nu är jag faktiskt lite slut i bollen eller har lågt blodsocker, men tröttheten beror också på att jag sovit för lite. Det var så himla varmt i natt.

Det finns två sätt att fasta i perioder som jag tänker testa. Det ena är att inte äta någonting alls, utan bara dricka te och vatten under cirka 16-24h. Det kallas visst för 16/8 och syftar på en fasteperiod på 16 timmar och 8 "vanliga" timmar på dygnet. Man kan göra det flera gånger i veckan eller bara en gång i veckan, eller mer sällan om det känns rätt. Det andra sättet är att under två icke efter varann följande dygn i veckan äta endast 500-600 kCal per dag och äta helt som normalt de övriga dagar.

Men alltså, är det periodisk fasta någon ny trend eller? Det känns alltid lika idiotiskt att haka på nåt som är inne just nu. På tal om sånt som anses vara trendigt, så jag kan berätta att jag nog fortfarande äter raw food i perioder så som tidigare, men det är ganska tråkiga grejer såsom sallader och gröna drinkar. Inte riktigt bloggmaterial. Att laga nåt mer inspirerande har det inte funnits inspiration för.

Kommentarer

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har också funderat på periodisk fasta. Det verkar onekligen vara lite av en trend just nu. Det här med 16/8, att man har ett ätfönster på 8 timmar och fastar 16 timmar borde ju inte vara så svårt, vanligast är att man inte äter frukost utan äter första målet på dagen vid lunch.

Det tilltalar inte riktigt mig eftersom jag är älskar frukost, det är en njutning för mig. Sedan är jag inte lika brydd att äta kvällstid. Men det borde ju funka lika bra att inte äta på kvällen. Har läst att det för kvinnor också räcker med 14/10, alltså fasta 14 timmar och så gör jag för det mesta i alla fall. Äter inget efter klockan 18 och fastar då tills frukosten vid 8-tiden

Men ja det skulle vara spännande att prova det där med 2 dagars fasta i veckan bara för att se hur kroppen reagerar.
Ja, 16/8 låter inte så svårt. Men det är inget jag skulle orka/vilja göra varje dag. Mm, jag älskar också frukost! ...och att äta kvällstid ;) Jag måste kolla den där brittiska dokumentären på nytt där han testar båda metoderna.
Vi har också pratat om att ha någon slags fastedag per vecka. Jag känner att jag skulle behöva rensa ut lite skräp ur min kropp. Räknas smoothies som fasta? Jag skulle nog inte kunna låta bli att äta någonting, men under vissa timmar på dygnet låter ju som en smart idé faktiskt.
Man kan köra alla möjliga olika fastan eller semi-fastan. Att äta bara raw food eller dricka smoothies kanske är mer en detox än fasta, men det är nog vanligt att man ändå använder ordet fasta trots att man äter t.ex. smoothies. Periodisk fasta tror jag kan ha en viss effekt, men jag tror också att en längre en eller två gånger om året är bättre/bra. Kroppen hinner sätta igång så mycket mer reningsprocesser om man fastar längre perioder.
Linnéa sa…
hej, hej,
länge sedan sist. Dethär låter bra. Detta skall testas i höst. För nu har fullt upp med att leva snuskigt ohälsosamt. Men då passar det ännu bättre med lite detox nu som då.
Ha det bra.
Hej Linnea! Kul att höra av dig :) Hihi, jaaa på sommaren kan man stundvis leva snuskigt ohälsosamt! Hittills verkar det här med periodisk fasta gå riktigt bra. Testar på nytt idag och har denna gång inkluderat nattsämnen i fastetiden, dvs. äter ej frukost eller andra måltider under dagen idag. Men lite wierd verkar det här nog... jag undrar hur mycket kroppen verkligen hinner reparera under en dag...