Maten som byggsten

Maten, maten, maten. Den är mer än en njutning och energigivare. Den är våra byggstenar.

Våra celler förnyas ständigt. Hudens celler förnyas lite grann varje dag, leverns celler har förnyats på några månader, lungorna på några veckor och så vidare. På sju år har nästan alla celler i kroppen förnyats. Till och med skelettet. Nå, sju år give or take, vissa säger 10 år och sen finns det celler som inte hinner eller kan förnyas under en livstid, såsom hjärtat, delar av ögonen och hjärnan.

När nya celler bildas tar kropppen av det som finns tillgängligt, det vill säga det byggmaterial som du försett den med, maten. När vi äter spjälks maten sönder och kolhydrater, proteiner, fetter samt näringsämnen och mineraler bryts ned till druvsocker, aminosyror, glycerol och fettsyror. I tarmen delas ämnena upp i byggmaterial och energimaterial och transporteras till cellerna med hjälp av blodomloppet där de används för att bygga upp nya celler och reparera gamla. För att bygga friska celler och en kropp full med energi och styrka behövs bra byggnadsmaterial. Därför är maten så viktigt.

Kommentarer

Hanna sa…
Jo, fast just nu känns det bara jobbigt det här med mat. Genast jag fuskat med maten blir blodsockret därefter. Så som det ofta händer på lördagskvällar.. Så nu får jag gå med dåligt samvete direkt jag unnat mig nåt extra. Det är klart det stabiliserar sig när jag sköter mig igen, men själva vetskapen om hur blodsockret påverkas gör att man inte ids unna sig nånting. Ett hemskt trist sätt att se på mat. Just nu vill jag verkligen att den här testperioden ska ta slut så jag får leva lite igen.
Usch vad jobbigt det låter. Du sitter i en ganska speciellt situation just nu. I ett s.k. normaltillstånd så tänker jag lite som så att man kan äta lite det ena och det andra utan dåligt samvete om man bara ser till att få tillräckligt av det goda.
Jag har aldrig tänkt på att cellerna förnyas så. Har alla celler förnyats på 7 (eller 10) år, det låter ju helt fantastiskt. Det är ju såklart superviktigt att man äter rätt och bra mat. Mitt mål detta året är att äta mer veganmat för att jag tror på att inte äta något som kommer från ett djur som (oftast) är uppfött för att konsumeras.
Linda: Ja, alla celler förnyas ju som sagt inte, men de flesta. Lycka till med årets mål! Du fixar du! :)