Dagens tips i ost...

...som egentligen inte handlar om ost, utan om nåt som smakar som ost. Idag lagade jag bönor i tomatsås med pärlgryn av korn och istället för att strö över t.ex. parmesan tog jag lite näringsjäst. Näringsjäst har en ostliknande smak och är i mitt tycke väldigt god.

Övertydlig (men osponsorerad) produktplacering.
Näringsjäst är en inaktiv jäst och just denna sort innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Man framställer den genom att jäsa en en-cells organism Saccharomyces Cerevisiae med hjälp av sockerrör eller sockerbetor. Sen tvättas, torkas och paketeras jästen i form av flingor. Näringsjäst innehåller mycket B-vitamin som man tillsatt i form av en bakterie. B-vitaminer är värmekänsliga så den här produkten passar ju utmärkt för rawfood-tillagning. Näringsjästen innehåller också aminosyror, järn och magnesium.

Inhemska pärlgryn är ett bra alternativ till ris som transporterats tusentals kilometer till Norden.

Kommentarer

Hanna sa…
Japp, Torinogryn brukar vi ha, eller Birkkalan tilas spelttihelmet!
Spelttihelmet låter intressant.
Var har du köpt näringsjästen? Via nätet? Jag har länge velat prova men inte vetat var jag ska få tag på det.
Sofie: Hmm, jag köpte det... från nätet... Jo! Ekosego var det visst!
Hm, inte vet jag om jag tycker att det smakar ost. Men gott är det!

jag har förresten testat pärlgryn nu, det var jättegott. Men jag blev lite förvånad över att de var tvungen att koka så länge. Men bättre än importerat ris.
Linda: Hehe, jag är heeelt övertygad om att det smakar ost. Eller tja, nåt ditåt iaf :P Vissa säger att de känner en nötaktig smak. Hur länge kokade du dina? Mina gryn skulle koka 15 min. Ju längre koktid, desto mindre förbehandlade brukar det ju vara...
Mina skulle koka 30 min.