Winter's coming

För att kunna dricka gröna drinkar även vintertid håller jag nu på och paketerar små paket med nässlor, maskrosblad, klöverblommor, harsyra och blåbärsblad för att frysa ner. Som burkar har jag använt avklippta mjölkkartonger för att få passliga portionsförpackningar. Man vill ju ogärna tidna upp massor med grönt på en gång sedan, utan just passligt till en eller två drinkar. Av ett ämbar diverse grönt samt ett ämbar orensat blåbärsris blev det nio små burkar. Usch, vilket slit.

När man fryser ner bär eller grönt bevaras vitaminerna så gott som oförändrade. Det kritiska skedet är upptidningen. Grönsaker bör inte tinas före tillagning, utan läggas i kokande vatten för att största delen av vitaminerna ska bevaras. Å andra sidan ska man ju inte heller hetta upp och förstöra grönsakerna och bären genom att koka sönder dem. Halvfrusna bär blir ju supergott och lite som glass, men en kall grön smoothie... hmmm.

Kommentarer

Softy sa…
Blåbärsblad? Kan man äta dem? TACK för tipset
Jepps. Jag konsulterade boken "vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman för att vara säker ;)
Cat sa…
Oj vilken bra idé! Kan du inte snälla posta ett recept på en smoothie du brukar göra? eller kanske du har postat det redan någongång?
Allrigt Cat! Det ska jag göra :) (har nog inte gjort det tidigare, eller inte i receptform iaf)
Annika sa…
Sku också behöva frysa in men har inte kommit mig för :)

Sv. Ger inte bort alla eftersom gubben gillar dem och de som jag ger bort så får mamma :D