Idag när jag handlade mat hittade jag på väg till kassan lite annorlunda snacks: chips gjorda på grönsaker och rotfrukter. Chipsen innehåller sötpotatis, squasch, morot, taro (påminner om potatis), vegetabilisk olja, gröna bönor, dextrin, salt occh kostar 15,90 €/kg, det vill säga ungefär 3,18 för en påse på 200g. Chipsen har blivit vacumfriterade.
En vanlig chipspåse utan extra smaker, såsom Taffel, innehåller potatis, vegetabilisk olja (rypsolja 50%) och salt. En vanlig påse taffelchips kostar cirka 1,80-2,00 €.
En smaksatt chipspåse, såsom Taffels Grande sourcream & pepper, innehåller betydligt mer: potatis, vegetabilisk olja (rypsolja 50%) och kryddor (salt, lökpulver, socker, surhetsreglerande medel (mjölk- och äppelsyra), kärnmjölkspulver, kryddor (svartpeppar), smakförstärkare (natriumglutamat och E635), maltodextrin, arom, jästpulver (potatis), örter (persilja), vitlökspulver). Smaksatta chips kostar kring 2,80 € för cirka 200 gram.
Summa summarium: Bet blir ju lite dyrare med grönsakschips och de är inte speciellt mycket hälsosammar än icke-smaksatta chips. Sånt som verkar vara hälsosamt behöver inte alls vara det trots att det marknadsförs som ett "fräscht" och hälsosamt alternativ. Men att äta icke-smaksatta chips verkar ju i alla fall som ett bättre alternativ än smaksatta. Man kunde ju förstås laga chipsen själv! Om man orkar. Om man rostar oljemarinerade chips i ugn slipper man dessutom friterande.
En vanlig chipspåse utan extra smaker, såsom Taffel, innehåller potatis, vegetabilisk olja (rypsolja 50%) och salt. En vanlig påse taffelchips kostar cirka 1,80-2,00 €.
En smaksatt chipspåse, såsom Taffels Grande sourcream & pepper, innehåller betydligt mer: potatis, vegetabilisk olja (rypsolja 50%) och kryddor (salt, lökpulver, socker, surhetsreglerande medel (mjölk- och äppelsyra), kärnmjölkspulver, kryddor (svartpeppar), smakförstärkare (natriumglutamat och E635), maltodextrin, arom, jästpulver (potatis), örter (persilja), vitlökspulver). Smaksatta chips kostar kring 2,80 € för cirka 200 gram.
Summa summarium: Bet blir ju lite dyrare med grönsakschips och de är inte speciellt mycket hälsosammar än icke-smaksatta chips. Sånt som verkar vara hälsosamt behöver inte alls vara det trots att det marknadsförs som ett "fräscht" och hälsosamt alternativ. Men att äta icke-smaksatta chips verkar ju i alla fall som ett bättre alternativ än smaksatta. Man kunde ju förstås laga chipsen själv! Om man orkar. Om man rostar oljemarinerade chips i ugn slipper man dessutom friterande.
Kommentarer