May 7, 2012

Död av stillasittande

Lyssnade på Rapport häromdan och där hade dom en story om att mycket stillsittande inte ens kan kompenseras med motion. Illa.

Enligt en australiensk undersökning, där 220 000 personer över 40 år undersöktes, kom man fram till att stillasittande är en oberoende faktor till risken att drabbas av kroniska sjukdomar. Trots att man rör på sig på fritiden, motionerar eller till och med idrottar hårt, så har en person som sitter stilla i mer än 4 timmar per dag cirka 40 gånger så stor risk att drabbas av kroniska sjukdomar än personer som sitter stilla mindre än 4 timmar per dag. Aj då. De flesta av oss sitter ju stilla på kontor cirka 8 timmar per dag. Men vad är alternativet? Gå omkring med laptopen i famnen? När man talar i telefonen kan man ju faktiskt vandra omkring, men att koncentrera sig och skriva text medan man går...?

Idag har jag suttit stilla minst 5 timmar. Min app Wellness Diary visar bara drygt 1800 steg. Det är kört. Ibland önskade jag nog att jag jobbade med nåt lite mer fysiskt jobb. Typ, eh, hamnstuvare?

En sista hälsning,
den snart döda kontorsråttan

4 comments:

Henrik said...

Hmm...det där lät verkligen inte lovande. Och hur många i dagens samhälle månne sitter stilla i mindre än 4 timmar per dag...?

Maggie said...

Ja, usch. De flesta av oss sitter ju väldigt stilla. Ingen lösning/tips eller råd gavs heller...

Christina said...

Fast sen igen får man ju ibland fundera på just sån där undersökningar att i hur stor utsträckning de stämmer. Jag har då aldrig hört om att man har större risk att drabbas av kroniska sjukdomar om man sitter stilla mycket. De rekommenderar ju t.ex. från arbetsplatshälsovård och liknande att man skall motionera regelbundet, oavsett vilket jobb man har. Men om det inte verkar hjälpa dem som jobbar med stilla arbete, så jaa...

Maggie said...

Det stämmer att all rapportering om nya undersökningar inte stämmer. Nu har jag faktiskt inte kolla upp den ursprungliga forskningen. Om jag förstod saken rätt så menade dom nog ändå att motion är bra, men att man trots motion har en större risk att insjukna i kroniska sjukdomar. Motionen nollställer inte "mätaren". Men som sagt, man behöver ju inte svälja allt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...