May 4, 2012

Björksav!

Jag fick en trevlig gåva igår. En bunke med björksav. Härligt! Jag har försökt hitta lite info om björksav och vad den kan vara bra för. Björksav lär innehålla nyttiga spårämnen såsom kalium, kalcium, magnesium och mangan. Inte helt pjåkigt.


Ända sedan 1600-talet har man inom folkmedicinen använt sig av björksav för att bota lungsjukdomar, förkylningar, kolik, njursten, hosta, leversjukdomar, njursten, som bodrensande kur vid hudsjukdomar. Nyare forskning har påvisat att saven skulle motverka cancer. Nu tror jag inte att det är nån mirakelmedicin, men det är absolut hälsosammare att dricka björksav än saft i alla fall!

Det som verkar mest intressant är att man med vinjäst får man björksavsvin som sägs likna champagne!

6 comments:

Ida said...

Björksav är ju gott, o jo, hellre det än saft. :D Låter spännande med vinet, istället för skumppa på speciella festligheter. :)

linnea said...

Ja det är inte bara hos björken saven stiger om våren oxå hos människor.
Glad vår, igen.
Kan man tjata sönder en glad hälsning?

Maggie said...

Ida: jag ska definitivt testa på "skumppan" om jag själv lyckas utvinnan nån sav från björken på gården.

Linnea: hihi, det stämmer säkert. Nej, inte kan man tjata sönder det. Så som man har väntat på solen och spirande grönska! Så glad vår ditåt också!

Heidi said...

Ooh, va intressant. Var får man tag på sånt? Är det dyrt? :)

Maggie said...

Heidi, inte är det dyrt om du råkar ha en (egen) björk i närheten. Bunken fick jag nämligen av min sambos föräldrar som tappat sav ur deras björk på gården. Man kan tappa sav ur björken ända tills löven börjar spricka. Men det hör inte till allemansrätten så om du ingen egen björk har... ´:/ Men det finns faktiskt att köpa på iaf Citymarket. Men jag har för mig att det tyvärr är ganska dyrt.

Heidi said...

Tack för tipset! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...