Apr 17, 2012

Stark och smal och vedervärdigt

...och som på beställning klickade jag in mig på detta inlägg på bloggen Primal Fit. Inlägget består av inspirationsbilder där det nämns hur huvudet ger upp före kroppen och att man alltid orkar mer än vad man tror, man måste bara pusha sig själv. Hehe, kanske jag kan ta det som en hint från universum att jag nog ska pusha mig och utmana mig själv mer. Ett peppande inlägg! Och en intressant blogg som handlar om att träna "the way nature intended" och hälsosam mat.

Men, det finns ett litet men.

En sak som oroar mig är det nya slagordet Strong is the new skinny. Så nu ska man vara muskulös, trimmad och fit, utöver att vara smal? Enligt idealen alltså, inte verkligheten. För inspirationsbilderna och bilderna i media visar ingalunda starka normalbyggda kvinnor, utan smala, muskulösa, tonade kvinnor. Det är inte ett gammalt ideal som faller bort. Det är bara ytterligare ett ideal som läggs till det gamla.Man kan vara stark utan att vara slank och smal. Man kan ha bra kondition och vara mullig. Man kan vara väldans stark under det där lilla fettlagret på armar, ben och mage som hindrar musklerna från att tydligt framträda. En överviktig person som motionerar har bättre kondition och kan ha en hälsosammare kropp än en smal person som inte motionerar och har fett 0%.

7 comments:

Hanna said...

Väldigt sant. Jag har en bekant som är smalare än smal, men röker och lever på franskisar. Har svårt att tro att den hennes blodkärl mår bra. Men ändå var det ju hon som alltid var den snygga. Det är ju ytan man ser först.

Christina said...

Du har så alldeles rätt! Jag har konstaterat att jag orkar bättre om jag motionerar med någon, denna personen motiverar mig att orka mycket mer än vad jag orkar när jag motionerar själv.

Maggie said...

Hanna: du har säkert tyvärr rätt om blodkärlen. Känner igen det där tråkiga om yta, men det är så svårt att påverka.

Christina: jag prövade på ett liknande system. Jag gick på gym med en kompis under studietiden och tyckte att det funkade bra som motivation. Man skippade inte träningen riktigt lika lätt när man måste ringa o avboka till kompisen... ;) För tillfället använder jag olika appar för att motivera mig till motion. Andra använder säkert bilder på snygga, vältränade människor. Vi har väl alla lite olika metoder... så länge man inte får dålig fiilis och börjar jämföra sig med inspirationsbilderna så kanske det funkar.

Charlotte said...

Bra skrivet!

Maggie said...

Tack!

Anonymous said...

Det står ju "STRONG is the New Skinny". Det innebär att det nya är att vara stark istället för smal. Man kan vara tjock och vara stark, ingen har skrivit att man måste vara smal och stark. :)

Maggie said...

Anonym: Joo, jag förstår att tanken är att ersätta smalhetidealet och ersätta det med ett starkhetsideal, men det funkar inte i praktiken eftersom bilden av "den starka kvinnan" har typ 0% fett på sig och är de facto skinny. Tanken är ju iofs god antar jag, men i verkligheten blir det bara ytterligare ett ideal, för det är inte så lätt att bara ersätta smalhetsideal som är djupt rotat i vårt samhälle. Speciellt inte när bilderna säger motsatsen. Ingen har sagt det rent ut att man måste vara smal och stark, lika lite som man skriver rent ut att vara smal gör en lycklig/framgångsrik/populär och så vidare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...