Efter gottande i socker ställde jag ju en fråga angående olika sorters socker. De flesta av oss vet ju att vitt socker inte är så vidare hälsosamt. Men vilka alternativ har sockerråttorna då? Kloka Pia upplyste mig om att:
- råsocker samt annan socker från sockerrör är hälsosammare än vitt socker från sockerbetan
- indiansocker är socker från sockerrör som skonsamt pressas ut ur rören och sedan torkas enligt urgamla sydamerikanska traditioner.
- palmsocker, som är gjort på kokospalmens sav är ett alternativ som måste vara Fair Trade, eftersom det annors finns en överhängande risk att regnskog har huggts ner för palmodlingar.
- kokossocker framställs ur kokosblommans nektar (men är tydligen sällsynt i Finland). Dock är det lite omtvistat om detta socker är så hälsosamt ändå, i och med att det har så lågt glykemiskt index. Även kokossockret bör absolut vara Fair Trade av samma orsak som palmsockret
- sen finns det ju förstås även houng, agavesiprap och så kan man odla egen stevia.
Kommentarer