Mar 21, 2012

Sockerråttans tips

Efter gottande i socker ställde jag ju en fråga angående olika sorters socker. De flesta av oss vet ju att vitt socker inte är så vidare hälsosamt. Men vilka alternativ har sockerråttorna då? Kloka Pia upplyste mig om att:

  • råsocker samt annan socker från sockerrör är hälsosammare än vitt socker från sockerbetan
  • indiansocker är socker från sockerrör som skonsamt pressas ut ur rören och sedan torkas enligt urgamla sydamerikanska traditioner.
  • palmsocker, som är gjort på kokospalmens sav är ett alternativ som måste vara Fair Trade, eftersom det annors finns en överhängande risk att regnskog har huggts ner för palmodlingar.
  • kokossocker framställs ur kokosblommans nektar (men är tydligen sällsynt i Finland). Dock är det lite omtvistat om detta socker är så hälsosamt ändå, i och med att det har så lågt glykemiskt index. Även kokossockret bör absolut vara Fair Trade av samma orsak som palmsockret
  • sen finns det ju förstås även houng, agavesiprap och så kan man odla egen stevia.
Man kan ju även använda dadlar och russin för att få sötma i olika bakverk och desserter. Jag  har rätt så mycket program ikväll med yoga och bio, men jag ska definitivt testa på olika rawfood godsaker nån kväll. Som avrundning på inlägget får ni en helt omotiverad LOLcat bild. Enjoy sugerpeas!


5 comments:

Linn said...

Jag - som egentligen inte kan äta vanligt socker just nu, använder agavesirap och björksocker istället. Björksocker är ju också vitt, men mindre sött än 'vanligt vitt'. Också känt under namnet Xylitol, och borde finnas i de flesta hyllor på större mataffärer. Förresten, jag gillar din blogg jättemycket :) Intressant läsning. Kanske vi sku kun träffas på en kaffe på stan nångång, så sku du kuna berätta mer om Raw food?

Maggie said...

Åh, björksocker låter spännande. Det har jag inte hört om förut, ska googla. Tack, jag brukar kika in på din blogg också nu som då. Jaa, det låter som en trevlig idé att träffas över en kopp kaffe nångång. Nästa vecka ska jag ner till Hfors, men veckan efter det (v.14) är lite mindre crazy för min del.

Maggie said...

...eller xylitol har jag ju hört om, men jag visste alltså inte att det görs av björksocker. ;)

Linn said...

Nån dag vecka 14 (må-to, far upp till J:stad på lördagen och långfredag är ju allt stängt) passar mig bra :)

Maggie said...

Fint, men då hörs vi lite närmar sen! :) Kanske lättare att maila? mag.lindr at gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...