Naturens skafferi

Visste du om att du i princip kan äta din gräsmatta? Eller, eh, det är smaskigare än så. Låt mig förklara. Det finns massvis med ätbara ogräs och vilda växter som man kan använda både i mat, på kroppen och för hälsan. Hur härligt är inte det? Gratis och nyttigt - och roligt!

Varför ska man äta vilda växter?

Vilda växter väljer själv sin växtplats och är starka och fulla av näring. När vi äter vilda växter får vi energi och vårt välmående ökar. Vilda växter innehåller ofta mer näring eftersom de måste kämpa för att överleva i tuff konkurrens i jämförelse med trädgårdsväxterna som vi odlar, curlar och pysslar om. Vilda växter har också ofta en renande effekt på våra kroppar och därför ska man också gå lite varsamt fram när man börjar på.

Vilka vilda växter kan man äta?
  • Nässlor är naturens egna multivitaminpiller. 
  • Nypon innehåller flera hundra gånger mer C-vitamin än apelsin. 
  • Groblad läker sår och lindrar svullnader.  
  • Rölleka är också sårläkande, kramplösande och bra som myggmedel. 
  • Harsyra passar utmärkt i sallad. 
  • Maskros är bra för matsmältningen och kan användas förutom i sallad även till marmelad och saft. 
  • Rödklöver funkar både i sallad, som te och hårsköljning och innehåller många vitaminer.
  • och mycket, mycket mer....

Läs mer under etiketten"naturens skafferi" här på bloggen för mer information om vad som är ätbart och hur du tar tillvara och använder.  Under etiketten "recept" finns det även en hel del nyttig information.

PRODUKTER OCH TJÄNSTER
Vad jag gör:
  • föreläsningar
  • kurser
  • workshops
  • säljer produkter och råvaror från naturens skafferi (inom Finland främst)
  • tar emot förslag ;)
Kolla närmare under fliken PRODUKTER och TJÄNSTER för mer information.

Jag kommer gärna och berätta eller drar en workshop om naturens skafferi om du eller din förening, syjunta, företag eller den som är intresserade. Jag samlar också på mig en hel del nässelfrön, klöverblommor, rölleksblad, sprängticka (chaga) och mycket annat som jag säljer på marknader eller intresserade (inom Finland). Det går bra att ta kontakt om du behöver nåt till ditt skafferi så kan vi se om det kan ordnas.


Ta gärna kontakt via mail bohemianmaggie (at) gmail.com




MIN BAKGRUND

Jag har alltid varit intresserad av naturen och ätbart därifrån, men har sedan 2011-2012 blivit allt mer aktiv med att ta tillvara örter och växter från naturen.

År 2017 utbildade jag mig till professionell vildväxt förädlare med plockkort för de mest användbara växterna (nässla, maskros, kirskål, rölleka, mjölkört, harsyra, älgört, daggkåpa och groblad). Utöver dessa växter tar jag även tillvara bland annat sprängticka, gran, hallonblad, blåbärsblad och nypon.

Innan dess hade jag gått olika kortare kurser såsom en närstudiekurs med örtterapeuten Alexandra De Paoli och en webbkurs med Sami Tallberg och Heikki Ruusunen. Utöver detta har jag på egen hand läst mycket litteratur om vilda växter.

Jag innehar även hygienpass (Finland).



Kommentarer