Det jag hade glömt


I samband med en kurshelhet i regenerativt jordbruk och permakultur som jag går nu så ska man dokumentera och observera området som jag senare ska jobba med under nästa år. Jag grabbade tag i kameran och började knäppa bilder i rask takt med autoinställningarna på. Klick, klick, klick! Alla olika vinklar och vrår av tomtens alla zoner ska dokumenteras! 

Efter en stund saktade jag ner och började titta på min omgivning med lite mer eftertanke. Så vacker naturen kan vara trots att det är en regnig, grå oktoberdag då ljuset knappt orkar till för att lamporna ska kunna vara släckta. Gräs och grenar tyngs ner av all väta och horisonten och skogslinjen är försvunnen i ett grått dis. Men så vackert ändå! Alla nyanser av brunt, gult och grått. Hur mjukt naturen drar ihop sig, tonar ut och förbereder sig för vila. Dokumenterande övergick allt mer till att försöka fånga glimtar av hösten. Utan press på perfektion. Bara betrakta omvärlden genom linsen och försöka fånga någonting intressant och vackert. Jag hade glömt hur roligt det är att fotografera! Jag har blivit lite lat och överlåtit fotograferande till sambon Daniel, som ändå har mer erfarenhet och färdigheter med kameran och bildbehandling än vad jag har. 

Men jag hade glömt hur roligt det är att försöka konservera små ögonblick av skönhet med hjälp av kameran. Fotograferande är ett sätt för mig att ta mig tiden att titta på naturen ur ett annat perspektiv än vanligtvis. Förvisso distanserar man sig måhända lite grann, när man sätter linsen mellan sig själv och naturen. Min ständiga följeslagare Rollo var givetvis med. Han snusande och skuttade glatt omkring i det våta gräset tills hans ljusbruna päls var riktigt mörkbrun av fukt. Det var inte lätt att fånga fokus på den skuttboll som han är. 

Jag hade glömt. Glömt lite grann hur härligt det är där ute. Alla tider på året. Regnet och kylan hade hade hållit mig inhomhus lite väl mycket. Lite för lite planlöst promenerande och att bara andas.  Det är nog fantastiskt hur mångsidig naturen är! Alla små variationer av liv i olika skeden. Alla tider på året. 

Kommentarer