Jag har tidigare gjort maskroskapris enligt Marthornas recept, men det är ganska tidsdrygt eftersom maskrosknopparna ska dra i salt i tre månader. Därför har jag testat ett nytt lite snabbare recept. Det blir supergott! Varsågoda!
Maskroskapris
1 liter små, hårda maskrosknoppar
5 dl äppelvinäger
5 dl vatten
4 tsk salt
10 pepparkorn
Plocka små, fasta maskrosknoppar, ta helst de som ligger närmast marken, för de har bäst fasthet. Skölj knopparna i vatten och rensa bort eventuella blad som hamnat med i mixen. Koka upp vatten-vinägerblandningen med saltet och pepparkornen. Häll vätskan över knopparna i en kramik- eller metallskål. Sätt på en tallrik som tyngd för att alla knoppar ska vara under ytan. Låt svalna och ställ svalt eller i kylskåp i cirka en vecka. Förvara de färdiga knopparna i lagen.
Avsmaka och njut!
Maskroskapris blir saltiga och härliga och man kan använda på samma sätt som vanlig kapris, t.ex. i sallader, pajer, på olika kötträtter och så vidare.
Kommentarer