Här är ett jättegott recept på en enkel och lättlagad nässelsoppa. Dessutom väldigt budgetvänlig. Nässla är ett utmärkt och näringsrikt alternativ till spenat. Man kan använda nässla i till exempel soppa, bröd, ungsrätter eller smoothies. Bara fantasin sätter gränserna!
Nässlan är naturens “multivitaminpiller” som innehåller järn (mer än i spenat), kalcium (mer än i mjölk), C-, D- och A-vitamin, karoten, magnesium och mycket mer. Vilda växter väljer själv sin växtplats och är starka och fulla av näring. De innehåller ofta mer näring än vanliga trädgårdsväxter eftersom de måste överleva i tuff konkurrans.
Enkel nässelsoppa
2-3 stora portioner eller 4 små portioner
1,5 L nässla
0,7 L vatten
0,5 L mjölk
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 krm socker
vitpeppar
Tillredning: Skölj nässlorna och
förväll i vatten i några minuter. Sila nässlorna, men spara
kokvattnet. Finhacka nässlorna. Smält
smör och blanda i vetemjöl. Tillsätt mjöl och blanda tills jämn
konsistens och tills det kokar. Tillsätt de finhackade nässlorna
eller om du vill ha en slät soppa flytta bort kastrullen från
spisen och mixa med stavmixer. Häll tillbaka cirka hälften av
nässelspadet och koka i några minuter under omrörning. Krydda med
salt, socker och peppar. Servera med kokt ägg.
Kommentarer