Grönsaksbiff av nässlor och paj av maskros

Säsongen med vilda växter börjar nu! I stort sett i alla fall, lite beroende på var man bor givetvis. Rekordvarma aprildagar har gjort att grönt har börjat sticka upp lite här och där i det bruna fjolårsgräset. Wihuu!


Årets först nässelskott plockade jag här om dagen. Jag blandade ner dem i kikärtsbiffar för smak, men mest för näringens skull. Det skulle ha behövts lite mer än en liten näve med nässlor för att ge starkare smak. Det här receptet är förutom gott även klimatsmart och budgetvänligt. Så börjar kassan vara tom såhär i slutet av månaden så är det här receptet för dig.

Recept på kikärtsbiffar med nässlor

2 burkar med kikärter á 400g
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1-2 nävar färska nässelskott
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 msk maizena
1 st ägg
1/3 Koskenlaskija-ost (valbart, kan lämnas bort)
smör till stekning

Gör så här: Skölj av kikärterna. Mosa kikärter tillsammans med hackad lök och vitlök och finhackad nässla. Blanda ihop med resten av ingredienserna. Rör till sist ned Koskenlaskija-osten hackad i små kuber. Forma till små biffar och stek i 3-4 minuter på vardera sida. Servera med tzatziki och potatis.


Årets första knippe med maskrosblad plockade jag igår. Jag satt och mediterade i skogsbrynet - medan hunden Rollo var inomhus och busade med Daniel - och när jag öppnade ögonen igen och sträckte ut mina avdomnade ben såg jag en bukett med gröna, fina maskrosblad vid mina fötter. När jag återfått största delen av känseln i benen igen började jag kravla runt och rafsa åt mig de gröna skatterna.

Jag såg säkert ut som ett fyllo på lördagseftermiddagen som tappat sin flaska eller förståndet medan jag tultade runt på alla fyra med maskrosblad i händerna. Hehe. Men vad gör man inte för lite gratis mat. Jag passade samtidigt på att nafsa åt mig lite nya nässleskott igen.

Maskrosbladen är som bäst nu när de skjuter upp nya och fräscha på våren. Smaken är också mildare än senare på sommaren. Jag använde min skörd som substitut för spenat i en paj till kvällsmålet. Pajer är tacksamma eftersom man kan slänga dit lite allt möjligt som det råkar finnas i kylskåpet. Vi hade t.ex. tonfisk, soltorkade tomater, svarta oliver och paprika som pajerna fick svälja.

Recept på paj med maskros

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Rör ihop smör och vetemjöl till en jämn massa. Tillsätt vatten. Tryck ut i pajform och ställ in i kylskåpet i 10-30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader innan du lägger på fyllningen.

Pajfyllning
1 näve med maskrosblad, finhackad
1 burk tonfisk
3 soltorkade tomater
svarta oliver
1 liten näve babyspenat, grovt hackad
1-2 jalopenjo (kan lämnas bort)

Äggstannning
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde eller mjölk
1-2 dl vatten
salt
peppar

Fyll pajskalet med den fyllning som du vill ha och häll sedan äggstanningen över. Grädda i ca 35 minuter i 175 grader. Låt stå ca. 10-15 minuter innan servering.



Kommentarer

Pernilla sa…
mums va gott det där lät :)
Pernilla: Förutom att pajen var lite för länge i ugnen i misstag så var det toppen! :) Hoppas du testar, speciellt nässlor är ju så supernyttigt.