Att färga påskägg naturligt med lök, blåbär och rödkål





Att färga ägg med naturliga ingredienser som lök, blåbär och rödkål är ett enkelt och roligt sätt att piffa upp äggen till påsk. Jag inser ju att jag misslyckats med tajmingen här lite grann i och med att påskhelgen redan kommit och gått. Men sätt tipset bakom örat tills nästa år eller muntra upp en vanlig gråmulen onsdagsfrukost eller lyxa till lördagsbrunchen med några färggranna ägg.

Gul lök ger en guldbrun färg redan efter en halv timme och efter det blir färgen allt mer gulbrun som på bilden. Blåbär ger en stilig matt gråblå färg. Rödkål ger en mer intensiv blå färg. Jag hade mina att dra över natten.


Gör så här:


1. 
Blås ur äggen eller koka dem hela, beroende på om du vill ha dem som mer långvariga dekorationer eller om du bara vill piffa upp frukosten.



2. a
Koka upp vatten, tillsätt valfri råvara och en skvätt (ca. 1 msk) vittvinsvinäger för att färgen ska fästa bättre  och låt småputtra i en halvtimme. Till cirka 1-1,5 L vatten använde jag ca. 2 dl blåbär, en stor gul lök och ca. 2 dl. hackad rödkål. I skillda kastruller då förstås. Man kan också använda någon matsked gurkmeja för gult eller rödbeta för brunt.  Experimentera! Beroende på matprodukten ursprung och färskhet så blir olika resultat. Använd gärna kastrull av rostfritt stål eller dylikt för att undvika missfärning av kökskärlen. 



2. b
Alternativt steg: ska du bara piffa upp äggen till frukost så sätt i äggen i slutskedet av uppkokandet av färgningsråvaran i så många minuter som du vill koka äggen, men låt dem även gärna ligga i vattenbadet en kvart eller halvtimme minst för ändå få lite färg på äggen.



3.
Alternativt steg:  sila bort bären, kålen och löken när vätskan svalnat lite. Lämnar man i resterna kan det bli slumpmässiga mönster och "marmoreringar" på skalet, men vill man ha en jämn och slät färgyta ska man sila bort resterna. 



4.
Låt äggen dra i färgningsvattnet i minst en timme men gärna längre beroende på vilken färgintensitet du vill ha. 



5. 
Låt torka på t.ex. skärbräde eller annan yta som inte fastnar vid äggskalet (såsom hushållspapper t.ex. kan göra).






Gör inte så här:

- Kladda inte på äggen när de ännu är varma. Färgen kan då lossa som ovan. 

- Värm upp äggen på nytt (för att du inte vill ha kallt frukostägg) i ett vattenbad och tro att färgen ska hålla. Det gör den inte. Mina klarblåa ägg blev ljusblåa.

- Låt inte katten äta upp din frukost.





Lycka till och ha det så kul!

Kommentarer

Linda sa…
fin skål ;) och ägg också förståss. det där ska vi prova nästa år med busarna. =)
Unknown sa…
Nå bästa skålen ju! :) Joo ganska lätt att få fina resultat. Hälla i lite blåbär bara så får dom nog ganska snabbt färg.