Kan man plocka sprängticka (chaga) från en död eller fallen trädstam?

En läsarfråga som dyker upp ibland är om man kan ta sprängticka (chaga) från ett dött träd.

Lagstiftningen som gäller (i Finland och högst troligen samma i Sverige) är man inte får ta någonting från ett träd - varken sav, näver, löv eller sprängticka - utan markägarens lov. Det betyder alltså att inte ens fast sprängticka ligger på ett dött och fallet träd har man lov att ta den utan markägarens lov. Träd är ganska knepiga på det sättet.

Näringsmässigt så finns det lite olika åsikter om man kan ta sprängticka från ett fallet träd eller inte. Jag måste säga att det beror på. Om björken ser relativt fräsch ut och inte legast där så länge - till exempel om det fallit i en storm nyligen - och inte ser mossig och rutten ut så kan man kontrollera sprängtickan att den ser okej ut och inte har några mjuka, mögliga och ruttna delar. Om sprängtickan ser bra ut och doftar friskt så skulle jag nog säga att det är okej att skörda (med lov).

Energimässigt så kan man ju begrunda en aspekt som har att göra med skogens, trädens och naturens energi. Ett fallet träd har ju inte längre samma livskraft och energi som ett levande träd och man kan ju tänka sig att sprängtickan (chagan) även kan påverkas av detta. Men det låter jag var och en själv ta ställning till, hur noga man räknar med den aspekten.

Sprängticka eller chaga på ett levande träd

Kommentarer