Hur man torkar sprängticka (chaga)

Torkad sprängticka (chaga) i mindre bitar
När man har skördat en sprängticka (chaga) är det viktigt att man snabbt torkar den för förvaring för att den inte ska börja mögla. Snabbt betyder inom en vecka eller så, inte timmar eller minuter.


1. DELA I MINDRE BITAR

Skär eller hacka upp sprängtickan i mindre bitar, ca. 1-2 cm i diameter. Använd t.ex. stor redig kniv eller liten såg. Sprängtickan är rätt så mjuk - förutom vissa hårdare partier på ytan - så det går helt okej. Sätt gärna en handduk under. Man kan också försöka operera med hammare och sprängtickan inlindad i en handduk. Jag föredrar ändå att använda kniv, för då har man bäst kontroll över bitarnas storlek. Förvarar man en stor odelad bit finns det risk att fukten i sprängtickan såsmåningom ger upphov till vitt, tunnt mögel.

Det går också att göra pulver innan du torkar sprängtickan. Jag brukar dock inte göra det, eftersom jag tycker det är mest praktiskt med bitar, Man använder biten, lägger den att torka på ett hushållspapper och använder den på nytt nästa gång. Pulver tycker jag är lite svårt att mellanförvara.

Mitt bästa tips för att göra pulver är ändå att köpa en sådandär modern kaffekvarn som hipsters använder för att mala sina colombianska rättvisemärkta och ekologiska hela mörkrostade kaffebönor med. Dessa små kvarnar brukar vara rätt så effektiva! Kanske de till och med klarar av torkad sprängticka?


2. TORKA

Man kan bra använda en torkmaskin som man använder till svampar eller bär och torka på svag värme, ca. 45-50 grader. Högre temperaturer har en tendens att förstöra eller åtminstone drastiskt minska på näringsvärdet (gäller inte alla näringsämnen).

Det går också bra att använda vanlig ugn på max 50 grader och en sked eller dylikt i ungsluckan för att släppa ut fukt genom springan. Det här är ju inte ett speciellt energieffektivt alternativ, eftersom sprängtickan ska torka minst ca. 3-5 timmar, ibland mer beroende på luftfuktighet och storleken på bitarna. Torka tills bitarna känns lätta och är torra helt igenom.

På en ungsplåt i rumsvärme är det också möjligt att torka sprängtickan. Solljus är vanligtvis alldeles för stark och obarmhärtig för att torka både växter och sprängticka i, men den är förstås effektiv och gratis. Vill man vara extra försiktig med att bibhålla näringsämnen och vara säkert på att torkningen blir jämn så torkar man bitarna i icke-direkt solljus. Det är ändå värt att minnas att man ska försöka förkorta torkningstiden för att minimera risken för mögel.

Somliga använder även bastun eller snarare eftervärmen som annars går till spillo. Minns bara att bastun kan vara en fuktig plats, så se till att bitarna inte drar i sig mer än de avger.

Sprängtickan är torr när bitarna är hårda, rätt så kompakta och lätta. Färgen är ungefär den samma som när man skördade.


3. FÖRVARING

Vad ska man sedan göra med bitarna av torkad sprängticka? Jo, man sätter de på glasburk och förvarar på en mörk plats, eller i alla fall inte i direkt solljus.

Det finns en del som förvarar sina sprängtickor hela, men att dela den i mindre bitar är också en praktisk fråga. När sprängtickan ännu är färsk så är den rätt så mjuk och porös - speciellt innanmätet - men när man torkar den blir den riktigt hård. Har man ett stort stenhårt block av sprängticka är det ju svårare att få loss mindre passliga bitar.


Kom ihåg att man alltid behöver markägarens lov för att ta en sprängticka. 

Kommentarer

Anonym sa…
Hälsningar från Hipstermamma som malar sina ekologiska kaffebönor med modern kaffekvarn! :)
Haha! Hipstermammor är dom bästa mammorna ;) Här är det bara handkvarn som gäller :P
Unknown sa…
har precis fått en bit sprängticka som sitter kvar på en bit av björken. Den har stått i bokhyllan under några år hos bekanta.

Räknas det som torkas månne? :) Eller ska man inte ens fundera på att få ner det i mindre bitar?
Hej! Den räknas nog som torkad efter några år. Hoppas att den inte möglat inuti. Nja, försöka duger väl alltid, för att koka upp en bit är nog ingen lätt match. Lycka till!
Anonym sa…
Jag har en sprängticka som ligger i ett skåp och har legat där i säkert 5 år. Inget fel på den men undrar hur
näringsämnena är....Är den lika bra som färsk nu efter alla år. Ser inga spår av mögel då den legat i ett luftigt
mörkt skåp från första dag pga att jag inte kunde dela den
💟
Hej Anonym! Om den legat där i 5 år i mörket och inte möglat så är det nog okej att använda. Givetvis minskar näringsämnena alltid med tiden, för ingenting är ju evigt, men 5 år för en sprängticka är nog inga problem. Jag skulle säga att det bara är att koka upp och avnjuta! :) Men när du säger att du inte kunde dela den... då börjar jag fundera om det verkligen är en sprängticka. För en färsk sprängticka borde gå relatit lätt att bryta / såga / skära i mindre bitar. Jag får många förfrågningar och bilder på tickor som folk tror är sprängticka, men inte är det. Skicka gärna en bild till bohemianmaggie at gmail.com om du vill.
Tomas sa…
Hej, jag delade sprängtickan i mindre delar och torkade i ugnen, 5 timmar på 50 grader, men fick ändå mögel på dem. Då kokade jag alltihop i 5 - 10 minuter och lät det stå och torka i köket men nu är det en vit hinna i alla fall. Någon idé vad man ska göra? Både de i glasburk och plastburkarna får mögel.
Thomas sa…
Varför inte lägga bitarna i frysen???
Fru Veronica sa…
Hej. Fann något stort svart och knöligt på en björk och undrar om det kan vara en sprängticka.
1).Det växer ut kvistar från den dock. Kan det växa ut kvistar från en chaga?
2).Bör man ta hela svampen eller bara delar av den om man vill testa? Dör svampen om jag bara tar en större eller mindre bit av den?
3).Använder man allt eller är det något på svampen man bör kasta? Tänkte på det svarta. Kanske bara innanmätet man använder? Tack för en intressant sida och din kunskap. Tack. Mvh Veronica
Thomas sa…
Veronica: Det är tyvärr en vril, s k "häxkvast" du hittat. Visserligen p g a svampsjukdom som de bildas men fel sorts svamp.
Kjell sa…
Grannen hade en jättebjörk som blåste omkull. Jag sågade upp den och fann en stor svamp. Kan svampen bli för gammal? Undrar för att trädet var ”halvrutten från svampen och ner till roten. Jag är ny på det här men har en fin kaffekvarn samt en bra tork. ��
Unknown sa…
När man kokat teet och ska spara klumpen måste man då torka den mellan varje kokning?
Knut Lande sa…
Hej. Hittade en stor chaga på en gammal björkstamme som legat nere i lång tid. Chagaen värkar vara i fint skick. Kan man använda den endå ?
Mvh Knut