Vår i sinnet med frösortering


Snön började just falla där ute, men här inne i stugan råder det redan vår. I alla fall i mitt huvud för tillfället. Jag har idag plöjt igenom relevanta stycken i olika trädgårdsböcker och börjat drömma om vår och odlingsplantor.

Jag tog fram lådan med frön - en hel del med bäst före datum som redan kommit och gått, men äääh, jag prövar i alla fall - och började fundera på vad jag har och vad jag borde beställa ännu. Jag vill odla såväl kryddor, grönsaker som blommor. Mest sånt som går att äta.

Varifrån får man beställa frön som är ekologiska, gärna kulturhistoriska (alltså sådana som funnits och odlats i våra trakter sedan länge) och som inte på nåt vis överhuvudtaget är kopplade till fröjättarna Monsanto eller Bayer? Dessa frömonopoljättar är oetiska, kör med oschyssta metoder, försöker skapa en marknad där odlare är beroende av deras produkter och så vidare och så vidare. Monsanto står ju bakom den miljö- och hälsofarliga ogräsprodukten "RoundUp". Fy och tvi!


Följande kryddor tänkte jag försöka mig på: dill, persilja, gräslök, mynta, krasse (inomhus), chili och kanske basilika.

Följande grönsaker och rotfrukter tänkte jag också mig: spenat, frilandsgurka, squasch (både grön och gul), pumpa (Halloween!), turkisk turban pumpa, rädisa, bönor (både gula och gröna), bladselleri, grönkål, trädgårdsportlak, sallat, romersk sallat, tomat, okra, morötter, lök, vitlök (sådde i höstas), purjo, sockeräter och evetuellt palsternacka.

Och så lite blommor på det ännu: ringblommor, vallmo, lavendel, tagetes och wistera (som jag fått av syrran).

För att inte missa startskottet för förkultivering (såsom jag alltid brukar göra) gick jag igenom alla fröpåsar och ordnade upp dem enligt månad då jag ska börja ta tag i saker. Ännu är dagarna för korta och mörka för att börja odla (utan extra ljuskällor). I min odlingskalender av Inge Löök ska jag skriva upp när jag sått vad och hur det går under odlingens gång.

Åh vad jag väntar efter våren! Om vi faktiskt hade riktig vinter med snö och kyla, istället för detta av och an slask, glashala vägar, snöyra, slaskregn-skitväder så skulle jag vara nöjd med vinter, men just nu så längtar jag nog efter vår.

PS. Sorry för oskarpa mobildbilder. Jag var för upptagen med att frösortera och -fundera för att hämta systemkameran.


Kommentarer

Monica sa…
Brukar beställa fröer från Hyötykasviyhdistys eller från Isoäidin kasvit. De har mycket gamla sorter o fina kulturväxter. Hyötykssvisyhdistys har en affär i Helsingfors (Mechelingatan tror jag den ligger) men de har webbshop också.
Mgd Lndr sa…
Ahaa, tack för tipset! Vilket sympatiskt brändnamn: Isoäidin kasvit! Någon har vetat vad de gör när de funderade kringpriduktnamn... ;)
Monica sa…
Ja visst!

http://hyotykasviyhdistys.fi/shop/siemenluettelo-2017/

Här en länk om du vill beställa årets katalog från nyttoväxtföreningen att bläddra i, men finns ju även på nätet.

Mgd Lndr sa…
Tack för länken Monica!
Cat sa…
Joo! Hyötykasviyhdistys e bäst! :)
Mgd Lndr sa…
Jahaa Cat är också inne på Höytykasviyhdistys. :) har dock inte ännu kommit till skott... (hehe, pun intended)