Miljövänlig tandborste - en recension av Monte-Biancos tandborste


Bra miljövänliga hygienprodukter är både viktiga och sällsynta. De är viktiga för att hygienprodukter kommer i kontakt med vår hud, våra slemhinnor och delvis får vi i oss en del av produkterna. Så för mig är det viktigt att produkterna är skonsamma mot både kropp och miljö.

Jag har testat på en tandborste som säljs som ett miljövänligare alternativ till den vanliga platstandborsten. Grejen med Monte-Biancos tandborste är att man endast byter ut huvudet, alltså själva bortsdelen, istället för skaft och allting när det är dags att byta tandborste. Man klickar bara loss borsten från skaftet och ersätter det med ett nytt borsthuvud.

Det här minskar alltså på mängden avfall och behovet av nyproduktion. Dessutom är hela tandborsten - skaft och borste - gjort av nedbrytbart plats som bryts ner i jorden efter 5 år eller så. Borstens hår är inte plast utan av svinhår. Alltså, det smakar inte svin och jag märker inte någon skillnad eller strävhet. Tandborsten har alltså många fördelar angående produktionssättet och materialet. Den finns att köpa i eko- och hälsokostaffärer, t.ex. i Ekosoppi i Vasa.

Användningen då? Funkar bra, precis som en vanlig tandborste. Ganska mjuk, vilket jag gillar, så är skonsam mot tandköttet. Det finns bara en stor nackdel, som gör att jag inte gillar borsten: huvudet som är fastklickat i skaftet blir ganska snabbt löst och glappt och börjar dingla lite hit och dit tills det lossar titt som tätt. Så står man där med ett skaft i handen och en borste dinglande runt i munnen.

Kanske jag bara borde ta det som ett tecken att det nu är dags att byta tandborsthuvud? Borsthuvudet brukar nämligen blir lösare och lösare efter ca. två-tre månader, och det sägs ju att man ska byta tandborste rätt så ofta.

Summasummarium:

+ miljö- och hälsovänlig: gjord av nedbrytbar plast vilket också högst troligen betyder att de små delar av plast som man får i sig är skonsammare än vanligt plast

+ miljövänlig: man byter ut endast borstdelen, inte hela skaftet vilket medför att mindre material går åt vid byte av tandborste(-huvud)

+ prisnivån är okej: kring 4-5 € för borsten + skaft och sedan extra borsthuvud (3 st) för ungefär samma peng

+ - mjuk, vilket kan vara ett plus för vissa (mig) och ett minus för andra

- borsthuvudet blir löst alldeles för snabbt!


Kommentarer