Det sista

Vid det här laget har de flesta fått nog Trump-prat så att det kommer ut genom öronen. Jag tänker ändå kort skriva vad jag tänker. Det sista jag skriver om Trump nu. I plomise...

Domedagsprofetiorna var nära till hands under hela morgonen och förmiddagen efter att jag fått nyheten om USA:s följande president. Situationen kändes absurd och lite skrämmande. 

Vid lunchtid började jag tänka om och fundera på om det kanske inte ändå var en bra sak att Hillary förlorade och Trump vann. 

Jag tänker alltså såhär. Världen är inte frisk. Vi lever på ett ohållbart sätt som äter upp oss inifrån som människor. I samma veva förstör vi vår miljö och levnadsförutsättningar. Ta till exempel alla stressrelaterade sjukdomar eller kemikaliemängden i både kroppen, miljön och maten. 

I mina ögon fjärmar vi oss allt mer och mer från vår intuition, från matens ursprung och vår kompromisslösa koppling till naturen (vi är och förblir en DEL av världen, ensamma är vi ingenting). I alla fall ligger det till såhär inom vårt nuvarande samhällssystem och i denna ekonomi som kräver ständig tillväxt och obalans i resursernas fördelning. 

Med Hillary skulle förmodligen status quo fortsätta. Små skiftningar skulle ske, men ingen egentlig förändring. Ett glastak skulle ha spruckit, men vad tjänar det till om huset håller på och brinner upp. Avtal skulle ha skrivit om klimatlöften och förnybar energi, hälsoplaner och "räddningsaktioner" i Mellanöstern. Men vad skulle det tjäna till om vi inte på riktigt förändrar vår konsumtion. Vår konsumtion av resurser, tid och liv. På riktigt förändrar, förnyar och tänker om hur vi vill att vårt liv här på jorden ska se ut. Inga solpaneler i världen kan ersätta en sådan självrannsakan och holistisk insikt.

Med Trump kommer allt förmodligen att gå åt helvete lite snabbare. Kanske det ger oss tid att svänga skeppet innan allt för många liv måste gå till spillo när miljökatastroferna, rasismen, misogynin, mobbningen, matfusket och girigheten börjar skörda flera liv. Trump kanske kommer att få fler att - i brist på bättre ordval - "vakna upp" snabbare i och med att han som han är. 

Kanske fler kommer att känna hur absurt det är att världen är så obalanserad, ojämnlik och orättvis när de ser hur Trump bygger murar, utvisar människor, bygger oljeledningar över heliga marker och prioriterar ekonomiska intressen över allt annat, Det kommer förmodligen att svida först, riktigt ordentligt till och med. Inte bara psykiskt utan kanske även fysiskt när gränserna börjar komma emot för hur mycket vi kan töja på vår stresstålighet, mängden skadliga kemikalier och antalet kroppar förlorade i krig och konflikter.

Det är redan så många som vänder sig bort från kommersialismen, konsumismen och traditionella sätt att se på människans roll som pyramidens topp. Kanske Trump kan vara droppen som får bägaren att rinna över? Kanske han behövs för att vi faktiskt ska få tummen ur och välja bättre.

Slutsats: ät lunch så klarnar tankarna.  

(...fotnot: att skriva kort om åsikter är kanske inte helt en finslipad färdighet ännu för min del...)

Kommentarer