Björkskrubb - spara lite sommar till vintermånaderna


Inspirerad av bland annat Yle Strömsö så gjorde jag inför midsommaren en underbar body scrub av björklöv. Det är superenkelt, men passa på att plocka bjrökbladen senast nu eftersom de blir träigare och strävare senare på sommaren. Det är också värt att minnas att löv faktiskt inte hör till allemansrätten, utan man bör ha markägarens lov för att plocka. Plockar man med respekt ett löv här och där och inte drar rent hela kvistar så tror jag att man kan komma undan obemärkt.

Det är superenkelt att göra eget björkskrubb! Härligt att ta fram senare i vinter och öppna en burk med sommarminnen. Björkskrubben håller nämligen mellan 6-12 månader om du förvara den svalt och mörkt.



BJÖRKSKRUBB

Ingredienser
1 dl färska björklöv
5 dl havssalt
1 msk houng
2 dl kokosolja

Gör så här: blanda ihop alla ingredienser i en hög skål. Mixa med t.ex. stavmixer tills det blivit en realtivt slät massa. Själv gillar jag att använda grova saltkorn och att en del av texturen lämnar kvar i skrubbet också. Sätt på glasburk med tättslutande lock och förvara svalt och mörkt.

Koksoljan är mjukgörande och antibakteriell och gör huden så otroligt mjuk och skön i kombination med saltet. Björklöven innehåller saponiner som är rengörande. Honungen är också mjukgörande, rengörande och antibakteriell.



Kommentarer