Utflyktsmål på Replot: New and Old by Maena

Inlägget är ett samarbete med New and old by Maena.


Ni vet säkert hur jag vurmar för lokalproducerat och ekologiskt, visst? För någon vecka sen, en solig lördag tror jag visst att det var, hoppade jag i bilen och rattade iväg mot Norra Vallgrund på Replot för att hälsa på Maria Nabb och besöka hennes gårdsbutik New and old by Maena. 

Kläderna i Marias butik är främst av olika ekologiska naturmaterial såsom bomull, hampa och bambu och därför också attans mjuka och sköna. I butiken finns ett urval av skjortor, tröjor, t-shirts, byxor, tunikor, klänning och till och med ursköna underkläder och allt prydligt ordnade i storlekskategorier. Man kan också fynda nya plagg gjorda av återanvänt material - därav namnet New and old - samt olika småprylar, smycken och choklad.Jag går ju igång på klara färger, ränder och ibland en återhållsam hippie-look, men mitt alla tiders favoritplagg är nog den långa koftan! Jag har redan en ljusgrå och en mörkgrå lång kofta i flitig användning och jag hittade nu en underbar vit kreation. Så skön att svepa in sig i. Tyget är mjukt och lent och gjort av hampa och bomull. Än så länge har jag använt den bara sparsamt och vördnadsfullt eftersom jag tycker så hemskt mycket om den och vill inte att den ska slitas. Utöver den vita koftan köpte jag också en röd-svartrandig skjorta och en übermjuk tunn skjorta av bambu.

Ett annat favoritplagg som jag fastnade för redan när jag kollade in bilderna på webben var en söt tröja med en sovande räv. Åh, jag smälter över sötheten. Passformen är lös och ledig. Tyget är gjort av ekologiskt bomull och ylle och är lite strävt mot huden, men tröjan är passligt tunn för sommarkvällar eller promenader på stranden med kyliga havsbrisar.Kläderna som jag köpte kom alla från märket Braintree Clothing, men i butiken finns även en hel del andra klädesmärken med ekologiska och/eller etisk inriktning. Ekologisk bomull och till en viss del även hampa var bekanta material för mig, men att få känna bambu på huden var en ny upplevelse. Jag kan inte understrycka tillträckligt hur mjuka och sköna tygen är!

Marias egen stil är lite tuffare och mer rockig än de naturfärgade och ofta blommiga trycken som ekologiska kläder ofta har, så hon har tagit in en hel starka färger och rätlinjade mönster. I nåt skede kände hon dock att det inte riktigt räckte till så hon började fixa och pimpa upp second hand kläder. En jeansrock har till exempel fått en extra detalj med ett tyg i ett häftigt mönster eller slipsar har förvandlats till telefonfodral.


Till ett lantligt liv i en idyllisk by, i ett gammalt hus invid ängar med grånande små lador och blomsterprakt hör förstås också att man har egna fluffiga små får. Jag skrattade gott när jag lyssnade på Marias historier om fåren, t.ex. när de led av järnbrist efter lamningen och trots familjens skeptiska suckar matade Maria fåren med kruka efter kruka av persilja tills de blev friska. Eller hur man ska locka och pocka för att få in dem till hösten om man inte vant dem vid "nattning" även sommartid. Fåren ger givetvis ull som blivit till garn och fårskinnsfällar som även finns till salu i butiken.

Det lät så charmigt och ändå relativt enkelt att ha får att jag blev ännu lite mer övertygad om att jag också i nåt skede ska ha en egen liten fårskock, bara den där arma drömgården skulle ge sig till känna snart.Det visade sig att jag och Maria hade mycket gemensamt. Hon var så öppen och rak att vi pratade bort många timmar medan jag tittade, svängde på och prövade kläder och fotade, doftade och kände.Vi pratade bland annat om att man inte behöver känna ett köptvång bara för att man kommer in i en liten butik och kanske till och med är bekant med ägaren. Det finns liksom inget köptvång eller ont blod om man inte råka hitta eller vilja ha någoting. Butiksägare blir inte förnärmade eller sårade över det.

Men det finns en spärr hos många att kliva in i en gårdsbutik. Det känns så intimt, så nära, nästan som att stiga in i någons vardagsrum. Som oftast ensam kund känns det som om man har allas, jaa okej, det ena butikbiträdets ögon på sig och man kanske undrar för sig själv om man kommer att få titta i lugn och ro utan oombedda goda råda. Så har även jag nångång känt. I 9/10 fall är ju ändå butiksägaren en van människoläsare och ser när någon vill flanera ensam och när kunden verkligen har en fråga på hjärtat.

I samband med det här gled vi in på att hon ibland haft grupper på besök, t.ex. gör-om-mig-tillfällen, och jag började genast fundera på om inte möhippor, fördelsedagsgäng, Marthor, turistgrupper eller dylika folksamlingar kunde hitta förnöjelse i till exempel en stylingkväll, klädpimpningstips, lammklappning och sockförevisning (?) eller pepptalk om eget företagande. Tankarna vandrade även tillbaka till kvällen om att leva i ett pluriversum och att försöka anspassa nya levnadsmodeller till ett gammalt världssystem. Nåväl, en liten utsvävning, nog om det.

Jag som inte har egna barn kollade förstås då inte så noga på just barnkläderna, men det finns även paltor för småttningarna. Hur gulliga är inte de här barnstrumporna?
Jag skulle kunna prata mig glödhet om hur stor betydelse det har vad man köper och varifrån. Rättesnören för mig är rättvist, lokalt och gärna ekologiskt. Ringarna på vattnet från våra konsumtionsval börjar i våra egna kvarter - i vems ficka går vinsten och hur speglas det på omgivningen - och fortsätter ända till Asiens klädfabriker - vem är det som tillverkar och varifrån kommer materialet.

Öppethållningstiderna och kontaktuppgifterna för New and Old by Maena finns bland annat på Facebook, men jag kan ju hjälpa er med att berätta att butiken ofta är öppen på lördagar och att Maria finns på Vallgrundvägen 600 på i Norra Vallgrund på Replot. I praktiken betyder det att man kör över Replot bro, tar en sväng till vänster vid matbutiken Sale, kör 10 minuter och så är man framme. Inga konstigheter med andra ord.

Bubblare: när ni shoppat klart vid Marias kan ni ta paus med en pizza eller burgare på Pub Vallan och sen kanske fortsätta dagen vid Södra Vallgrunds simstrand eller varför inte djurgården Aavan Kertun Kotitilan. Voilá! En komplett utflyktsdag! Vassegoda.

Comments