Tips på hur man kan använda sprängticka (chaga)Sprängtickan kallas för kungen av medicialväxter och innehåller så mycket nyttiga antioxidanter så att, så att, att jag nästan sprängs* när jag tänker på det! Jag har skrivit mer om sprängtickan - eller chagan - under taggen "chaga" här på bloggen. Kolla in länken om du vill se bilder på hur sprängticka ser ut och hur en icke-sprängticka ser ut.

*Dessutom låter både spängticka och antioxidant som någonting som säger *poff* så fort man rör vid det och som att det sen skulle kittla lite skönt på huden efteråt där explosionen ägt rum.

Kaffe eller te av sprängticka?
TE

Det vanligaste sättet att få i sig sprängtickans nyttigheter är att koka te på bitar eller pulver av sprängticka. Det gör du enklast genom att ta en bit (typ 2x2 cm) eller matsked pulver av torkad eller färsk sprängticka och koka upp det i cirka en liter kallt vatten. Låt sedan sjuda i minst en halv timme, men gärna flera timmar. 

Färgen på teet blir mörkare ju längre du kokar och ju mindre använd biten eller pulvret är. Man kan nämligen koka te på sprängticka flera gånger, upp till 4-6 gånger på samma bit eller pulver, ända till den slutar ge färg. Ger det ens lite färg ännu så använd ännu en gång! Smaken är starkast vid första koket, men avtar sedan snabbt i takt med att färgen ljusnar. 


ANNAN ANVÄNDNING

Såhär i sommartider så smakar det ju inte alltid med hett te i den nordiska hett...eh, halvljumma högsommaren. Här är några tips på hur man kan använda sprängticka och teet av sprängticka.

  • tinktur kan göras när bitarna inte längre ger färg från kokning i vatten RECEPT
  • olje-extrakt kan göras när bitarna inte längre ger färg från kokning i vatten RECEPT
  • måltidsdryck: ställ teet i kylen och blanda ut med vanligt vatten om det känns för starkt
  • kaffe: koka kaffe på det kalla sprängtickateet, smaken lyser INTE igenom.
  • smoothiebas: istället för vatten eller mjölk i smoothien sätt kallt sprängtickete
  • koka grönsaker med en bit sprängticka i så drar potatisen, broccolin, bönorna, morötterna eller varför inte pastan i sig lite nyttigheter från spängtickan
  • baka bröd på spängtickete istället för vatten. Värm bara upp det färdiga teet till passlig temperatur
  • varm choklad på varmt sprängtickete, lite kakao, kokosolja, honung och kardemumma eller kanel

Kommer ni på fler användningsområden? Tipsa här kommentarsfältet!

Bitar av sprängticka på torkning


Kommentarer