Maskrosmarmelad - recept med bilder

Jag har tidigare också bloggat om hur man gör maskrosmarmelad - eller kanske man snarare borde kallad det maskros-apelsinmarmelad - och receptet med bilder finns här. Det är ett enkelt recept att ta sig an. De mest tidskrävande momenten är att plocka och rensa maskrosblommorna samt att rengöra och desificera glasburkarna. Jag dokumenterade igen årets marmeladtillverkning, så här kommer en repetition med några små modifikationer och nya bilder.

Ingredienser (ger ca. 6 dl färdig marmelad)

5 dl maskrosblommor (endast kronblad)
5 dl vatten
3 dl syltsocker
1 ekologisk apelsin
1 ekologisk citron

Gör så här
  1. Plocka cirka 1 liter maskrosblommor, det blir ungefär 5 dl rensade kronblad. Dra loss de gula kronbladen från blomman och lägg i en rostfri rymlig skål.
  2. Skala apelsinen och citronen med en potatisskalare. Skär skalet i tunna strimmor och lägg åt sidan. Skär även apelsinens och citronens fruktkött i skivor och lägg i skålen med maskrosblommorna.
  3. Koka vatten och häll det kokande vattnet på maskrosblommorna och citrusen. Låt dra i minst 30 minuter.
  4. Sila av och häll vätskan i en rymlig kastrull. Tillsätt socker och citrusskalet. Låt koka upp och sedan sjuda i cirka 15-20 minuter. Skumma väl under sjudningen, eftersom det förbättrar smaken och hållbarheten.
  5. Häll upp på rengjorda glasburkar, låt svala och stelna över natten i rumstemperatur. Förvara kallt. 
Servera marmeladen på rostat bröd, till ost och kex eller använd vid bakning. Receptet ger cirka 6 dl färdig marmelad.


Dra loss bara kronbladen från blomman, eftersom de gröna partierna kan ge en besk smak.
Eftersom man använder citrusfrukternas skal i marmeladen är det extra viktigt att välja ekologiskt. Hur man än diskar och borstar så är det svårt att få bort alla bekämpningsmedel som dragit in i skalet. Konventionellt odlade citrusfrukter är för övrigt ofta hårt besprutade.

Det börjar vara lite sent för maskrosplockning iår, men hoppas ni testar på det nästa år! Jag testade samma recept på syrénblommor som blommar just nu och jag kan säga att det funkade riktigt bra. Jag kan lägga upp en bild och beskrivning av syrénmarmeladen senare.

Kommentarer

Yvonne sa…
Det brukar ju vara en massa små "skråttar" i maskrosorna, borstar du bort dem när du rensar, eller får de... följa med i koket? :)
Ah bra poäng Yvonne! Låter man blommorna ligga på ett tidningspapper eller dylikt i 10-15 minuter innan man börjar rensa så kryper de mesta skråttarna bort. Man kan skaka om blommarna ännu lite innan man börjar rensa dem.