Bästa tiden är nu!

Vilken vår! Vilken grönska! Härliga tider! Okej, jag ska sluta skrika och skriva med utropstecken. Men det är svårt. FÖR DET ÄR JU BARA SÅ HÄRLIGT MED VÅREN!

Nu plirar de vackraste, späda nässelskotten upp ur marken och björkens mössöron börjar spricka ut. Snart kommer också granskotten och maskrosorna. Man kan även börja plocka till exempel harsyra, blåbärsblad, röllekablad och daggkåpa på dessa breddgrader just nu. Härligt, härligt, härligt!

Skotten, bladen och stjälkarna är som bäst nu månaderna innan midsommaren så ut och plocka nu allihopa. Kom bara ihåg att hållas borta minst 100 meter från vägen, att aldrig plocka rent ett helt område eller träd - respektera naturen - och att bara plocka sånt som du är 100 % säker på vad det är.

Ser ni en tossboll* i skogsgrön rock och röda uteboxor som pilar runt och famlar efter gräs och löv, med mani i blicken och ett flin bredare än Cheshire kattens smil, så är det högst troligen jag.

Kurserna i Naturens skafferi framskrider i både Vasa, Jakobstad och snart även Korsholm och det är så sjukt kul att få dela med sig och sprida kunskapen! Man behöver ju faktiskt inte gå hemskt långt tillbaka i tiden, knappt 80 år, för att kunskapen om och användningen av hushållsväxter i naturen var en helt naturlig del av självhushålleriet. Fascinerande - och inspirerande - hur snabbt samhället kan förändras.

*yrväder

Skål!

Kommentarer