Reko-love

Kalvdans med rårörda jordgubbar. Och kaffe, alltid nattsvart ekokaffe.
Det här med att handla mat direkt från bonden är bara så bra. Okej, det där är en pinsamt undermånlig beskrivning. Jag försöker på nytt. 

Mitt hjärta tar ett litet extra skutt av lycka när jag svänger in på den vanligtvis rätt så tomma och helt klart överdimensionerade butiksparkeringen. Mitt hjärta skrattar och ler eftersom parkeringen undantagsvis idag sjuder av liv och är på gränsen till fylld. Under en halv timmes tid får (ett av) hjärtat i byn en injicering av liv i form av REKO: paketbilar och bakluckor packade med matvaror, bönder och odlare och ivriga men småyra kunder. Med tomma tygkassar och fylld av förväntan stiger jag ur bilen och styr stegen mot matproducenternas bilar som står på rad med bakluckorna gapande efter kunder och kontakt.

Jag tar fram min lista och börjar pricka av den ena beställningen efter den andra. Jag yrar runt lite, spanar efter logon, skyltar eller bekanta ansikten, planerar vilka produkter jag ska hämta först så att det är möjligt att bära allt till bilen under max två rundor (ta alltid äggen till sist). Jag byter några ord med bekanta bybor och med producenterna som säljer. Väder och vind är alltid ett säkert kort. Pengarna fladdrar i den kyliga vårvinden och jag tycker lite synd om producenterna som måste stå där ute, även om det bara är en halv timme.

Väl hemma tycker jag om att rada upp alla mina inköp på köksbordet för att ta en närmare titt på mina nyinköpta produkter. Nöjd plockar jag upp det ena paketet efter det andra. Ibland doftar det, ibland väger tunga påsar förnöjsamt mycket, ibland hugger jag in på en pirog eller ostbit direkt. Jag känner mig nöjd och hoppas att bönderna och producenterna känner sig lika nöjda.

Bättre så med mer fiilis i beskrivningen? Och känner någon igen sig?

Av råmjölken har jag gjort en traditionell finländsk, eller kanske snarare nordisk efterrätt: kalvdans. Mycket enkelt. Följde "i princip" detta recept. Omnomnomnoms, även om konsistensen på min kalvdans blev lite för lös. De rårörda frysta jordgubbarna är från mammas land.

Ett halvt kilo rökt bacon, kallrökt nötkött, picklad rödkål, 1/2 kg mald lever, en liter råmjölk, 1/2 kg lingonyoghurt, 1/2 kg jordgubbsyoghurt, en stor vitkål, burek-prioger med ost och en med kött och så ett flak med ägg. 
Den malda ekologiska levern blev till (finsk) leverlåda här om dagen.

Kommentarer

Pernilla sa…
jamen visst känder man se nöjd. å glad att parkering får liv nu som då. saknar nåt smått o gått men annars är det super!!
Jo, saknas nog bröd och sånt tex.