Deppig måndag och finländarnas Overshoot day

Eftersom det ändå är måndag så kan vi börja med lite deprimerande nyheter. Ni vet hur världen på en global skala förbrukar mer än vad naturen hinner återgenerera? Det finns en dag då vi i princip har förbrukar våra resurser för det året, efter det så lever vi på lånad tid och lånade resurser. Dagen kallas Overshoot day  eller överkonsumtionsdagen och flyttas för varje år lite framåt. År 2014 inföll dagen 19:e augusti, år 2013 inföll dagen 20:e augusti , år 2003 den 22:e september och år 1993 den 21:a oktober.

Drygt fyra månader in på det nya året har vi finländare förbrukat vår andel av jordens förnybara resurser. Igår inföll alltså finländarnas Overshoot Day. Att ett västerländskt samhälle som Finland har konsumerat upp sin andel av jordens resurser redan i mitten av april visar på hur konsumtionsdrivet vårt samhälle är, hur slösaktiga vi är med det vi är förunnade och hur orättvist världen resurser är fördelade.

Vem lånar vi resurser av nu då? Jo, delvis av moder jord som naggas allt mer i kanterna för var dag som går och delvis av (än så länge) mindre konsumtionsdriva samhällen på jorden. Förenklat kan man påstå att vi lånar av fattiga länder just nu. Kanske vi trodde att läget var tvärtom? Att det är vi som bistår dem med hjälp? Nja, riktigt så enkelt är det inte.

Vad kan vi göra? Ett enkelt och effektivt sätt för var och en är att äta mindre kött. Man behöver inte göra det svårare än vad det är. Fundera t.ex. igenom frukostpåläggen och se om det inte finns alternativ till slentrianskinkan* eller ät kött bara fem/två dar i veckan. Man kan också försöka låta bli att förnya sin garderob/inredning/teknikpark varje säsong med nyproducerade prylar. Att göra långsiktiga inköp, medvetet begränsa mängden prylar i hemmet och shoppingkassen och att kolla på ursprunget och produktionssättet där det är möjligt gör många bäckar små till en stor å. Second hand och loppis är bra alternativ till nyproducerat.

Ni vet, same old, same old, ansvaret som ligger på konsumenterna.

Vi borde förstås också kräva av politiker, beslutsfattare och företag att de arbetar för hållbarare samhällsstrukturer och ser till att alternativa, nya sätt att bedriva t.ex. jordbruk eller andra industrier görs möjliga. Vi borde prata om, fråga efter och kräva att de arbetar mot den ökande inkomstklyftorna och klassamhället, eftersom en jämlik och rättvis värld  är förutsättningen för att vi ska överleva. Och nej, det är ingen utopi, jag tror ärligt talat att vi kan hitta ett sätt att leva i harmoni med både oss själva, andra och omgivningen.

Peace out, från eder lokala hippie.

*Psst, visste ni förresten att ost inte är ett klimatsmart val som ersättning för kött? Ost och skinka ger upphov till ungefär lika stor klimatpåverkan. Dock har nötkött cirka tre gånger större klimatpåverkan än griskött. Dagens fakta.

Uppdatering av inlägget. Nu med bild.

Kommentarer

Pernilla sa…
4 mån in på are å vi har "handla klart" e ji så sorligt att "vi" int kan jär bäter ifrån oss.

Unknown sa…
Hej! Vi har startat ett företag som säljer matprodukter via nätet - många av våra produkter är unika på den svenska marknaden. Bl.a. säljer vi molekylära pärlor som förhöjer både smak och utseende på varje måltid! Gå gärna in på vår sida, http://www.gastronauts.se , och titta runt. Vi har t.ex. ekologisk balsamvinäger i praktisk sprayflaska!
Pernilla: jo jag blir så nedslagen av den här informationen... köpa, köpa, använda, använda i en evig loop.
Och vilken passande spamkommentar det kom här när vi nu snackar om konsumtion... :P
ponks sa…
Jag har egentligen inte tänkt nåt mer på det där med att vi överskred dagen för årets förbrukade resurser, förrän du klargjorde det i det här inlägget. så tack för det! men nog ser det deprimerande ut. jag läste en annan deprimerande artikel idag, av nån science-gubbe. han säger att det går käpprätt åt pipan och cyniskt nog att det inte finns så mycket att göra ens nu längre, eftersom vi borde ha svängt om den här galna konsumtionstrenden för länge sen, då man ännu skulle ha kunnat hindra en total katastrof. Han menar att sånt som extremt väder kommer att vara vardag om bara 10 år och att stora delar av Europa blir öken. O att England borde förbereda för att ta emot massvis med flyktingar som i paniken måste vallfärda dit... o kanske Norden också, vem vet? Jag vet inte vad jag ska tro om det där, men artikeln måste nog ha gjort nån form av intryck på mig eftersom jag tänkt på den hela dan.
http://www.theguardian.com/theguardian/2008/mar/01/scienceofclimatechange.climatechange