Heta tips

Alla goda, heta tips äro tre. Så vassegoda.

1. Ni minns väl att den danska TV-bonden
Frank Erichsen var här i höstas och jag blev heeelt kä... eh, begeistrad och inspirerad av honom? Visst, visst? Nå, nu har vi i Slow Food Ostrobothnia tillsammans med Ekotanterna och Maria Österåker sammaställt en liten miniserie med intervjuer med Herr Bonderöven själv som publiceras under denna vecka måndag-fredag. Så in och kolla på SFO's hemsida eller på vår Facebooksida.

2. Med hjälp av Marthorna kan du bli Mathantverkare. Nu frågar du kanske dig själv vad i hela hel...eh, är det då? Mathantverkare arbetar fram en matprodukt av lokala, färska råvaror. Ofta är det nåt typiskt lokalt eller traditionellt som får en ny tvist. Det handlar om småskalighet och kvalitet samt en hel del utmärkt bränding. Jag förutspår att det här sååå är den nya yrkesnischen!

3. En intressant artikel och hur frånkopplad den moderna människan är från maten vi äter. Att odla ekologiskt är bättre än konventionellt, men det är ändå inte bra, eller tillräckligt bra. Snubben snackar om en diversiv odlingskultur med flera olika sorter som stödjer varandra och efterliknar naturens egna "vilda" system. Kött är även en del av det hela!


Bubblare: tipsa MIG om du råkar sitta på (tips eller kontakter till) en gammal österbottnisk bondgård som saknar kärlek, omvårdnad och husmor. Här finns nämligen en frivillig husägare! Tänk er nåt i den här stilen, men förutom att den inte ska finnas i Närpes. Vackra gårdar där, men långt borta och flakt landskap.


Kommentarer