Recept på lingonremmar


Minns du de där syrliga hallonremmarna som man åt under högstadierasterna? Fulla med färgämnen, artificiella sötningsmedel och annat skoj. Mm-hmm, vilken läcker kemikaliebomb!

Strömsö tipsade mig om att man kan göra egna hälsosamma varianter av godiset! Utan färgämnen och tillsatsämnen så kan till exempel hallon, blåbär, vinbär eller lingon torkas till så kallade fruktläder som sedan håller länge i lufttät burk. Eftersom de enda bären som finns kvar i skogen nu är lingon så testade jag den varianten. Ett lite annorlunda sätt att ta tillvara bären och det är busenkelt att göra!

Gör så här:

1. Mixa bären i en blender, cirka 0,9-1 liter bär per mixning ger cirka en plåt med fruktläder. Man kan i det här skedet blanda i lite honung för sötma, vilket kunde ha varit en bra idé med de syrliga lingonen.

2. Bred ut ett 3 mm tjockt lager på en ungsplåt med bakplåtspapper, eller som jag gjorde på torkugnens silikonsark. Bakplåtspapper är dock att föredra över silikonark, för det släpper bättre loss det torkade fruktlädret.

3. Torka i cirka 15-20 timmar i torkugn på 45 grader. Torkar man i vanlig ugn på cirka 50 grader så går det säkert snabbare. Fruktlädret ska vara segt och icke-fuktigt, men inte heller krustorrt och sprött.

4. Tag loss fruktlädret från underlaget.

5. Klipp eller skär i remsor.

6. Sockra vid behov. Jag testade vanligt socker, vaniljsocker och en kombo av vanilj- och vanligt socker. Och förstås en helt osockrad burk också.

Avnjut!

Slutresultatet: syrliga, fräscha och goda! Mest tid gick åt att försiktigt men med milt våld peta loss fruktlädret någorlunda helt från silikonarken. Jag skulle därför verkligen rekommendera att man använder bakplåtspapper framöver silikonark, trots att ena ytan av fruktlädret då blir lite fulare och svårare att fästa sockret på.

Lingon innehåller en bra del vitaminer och mineraler och är bland annat bra för reducera antalet fria radikaler (vilka förenklat sagt orsakar åldrande i kroppen). Lingon sänker även pH-värdet i kroppen, vilket är bra eftersom de flesta av oss går omkring och är alldeles för sura på grund av kaffe, socker, stress ect. Inom folkmedicinen har lingonbladen kokats till te för att behandla urinvägsinfektioner. 

Kommentarer

Emelie sa…
Så häftigt och verkligen ett busenkelt recept. Jag är verkligen ingen mästerkock i köket så nu undrar jag ... torkugn? Är det en speciell ugn eller finns det som inställning på alla ugnar? Hehe :)
Kul att du gillar! Ja, torkugnen är en specialgrej med rum för upp till nio "plåtar" (i min iaf). Men det går också bra att använda en vanlig ugn (men den är sällan lika energieffektiv som en torkugn, så i längden kan det bli dyra elräkningar att torka ofta i vanlig ugn). Sätt ugnen på 50 grader, inte mer för då börjar bären mista en del av sina vitaminer, lägg en skednmellan luckan så fukten slipper ut och låt torka i ca. 8-10h. Man kan säkert sätta flera plåtar in på samma gång, men det kan löna sig att rotera lite ibland. Hoppas du testar! :)
Drömgården sa…
Det där ska jag testa nångång!
Du har en riktigt intressant blogg! :)
/Kitty