Köttfri oktober - Lihaton lokakuu

Idag kör köttfria oktober igång. Det innebär att man under hela oktober inte äter kött. Och innan du frågar: JA, kyckling är kött och, hör och häpna, till och med fisk är kött! Vad är det för fel på folk som inte fattar detta?!? Om det består av vävnad eller muskler från ett djur så är det kött. Punkt. Slut.

Hur som helst, till saken.

Köttfri oktober började för två år sedan från det att en gäst i TV-programmet Docventures utmanade den korvätande programledaren Riku till att leva en månad utan kött. Den halvgalna Riku antog givetvis utmaningen, vilket spreds sig på sociala medier till ett fenomen och till att över 30 000 personer sade sig delta i köttfastan. Men egentligen spelar det inte så stor roll om man åt den där medwurstbiten eller inte i oktober. För egentligen handlar det här om att uppmärksamma finländare (och resten av världen om de lyssnar) om de absurda mängder kött som vi äter i dagens läge.

Finländarna äter cirka 78 kilo kött per år i medeltal. Till produktionen av en sådan mängd kött används 550 000 liter vatten. Under en köttfri månad skulle en finländare alltså i snitt spara in cirka 6,5 kg kött och 45 500 liter vatten. Utöver köttets miljöpåverkan finns det även hälsorisker förknippade med överdriven köttkonsumtion. Cancerforskning har fört fram att högst 300 gram kött i veckan är en hälsosam mängd. Vi äter istället 200 gram per dag! Hej tarmcancer.

Tyvärr är ju tidpunkten ganska olycklig. Det är ju nu på hösten som (en stor del av) djuren slaktas och köttet är som färskast. Såatteah. Jag antar att det blev just oktober som ska vara köttfri för att det var då som TV-programmet sändes och att "lihaton" rimmar med "lokakuu". Jag är med i köttfriheten in spirit, men jag tror inte att jag kommer att vara helt köttfri.

Ehemm, sänkte jag just hela poängen med min sista kommentar? Äh, vi tar en suddig kattselfie på det för att släta över.(PS. katt är också kött, men bör under inga omsständigheter ätas, inte ens under icke-oktobermånad....) 

Kommentarer

Hanna sa…
Men, men.. den är ju lokalproducerad, och har levt ett fritt och lyckligt liv och är ekologisk... :D
Haha! Men nej, ändå aldrig. Först och främst drabbas man av nio års svår olycka och för det andra så låter det "mjau" när man rapar i all framtid. Och så var det ju det där med tarmcancer.