Recept på syrénsaft


Jag gjorde en favorit i repris från förra sommaren: syrénsaft! Just nu börjar det vara lite sent att hitta en syrén i blom, så jag ber så mycket om ursäkt att mitt recept kommer lite för sent. Men sätt det bakom örat till nästa år. Den här gången lät jag saften dra i två dagar, vilket gav en mer intensiv färg men även något beskare smak.

Syrénsaft

40 klasar syrenblommor
2 liter vatten
2-3 ekologiska citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Plocka blommorna på dagen när solen lyser för då innehåller blommorna som mest aktiva ämnen. Lägg blommorna på ett tidningspapper i en kvart så att eventuella kryp hinner krypa ut och skaka sedan av dem. Om man är noggrann plockar man loss alla blommor, men om det känns för pilligt så tar du loss de största klasarna. Det är dock viktigt att lämna bort den bredaste mittstjälken och andra grövre kvistar, för de kan ge en besk smak åt saften.

2. Skölj citronerna, tvätta skalet och skiva upp dem.

3. Koka upp vattnet och ta av det kokheta vattnet från spisen. 

4. Lägg i både blommor och citron i det heta vattnet. 

5. Låt dra svalt eller i kylskåp i 1-2 dygn.

6. Sila bort blommorna och citronen.

7. Koka upp saften med sockret.

8. Låt svalna innan du häller upp på välrengjorda och desinficerade flaskor. Det går bra att desinficera flaskor i ugnen i ca. 100 grader i cirka en kvart. Förvara i kylskåp så håller saften ungefär en vecka eller två. 

TIPS
Sätt med en vaniljstång i steg 4 och låt dra tillsammans med blommorna och citronen för en somrig, söt smak.

PS. Skogsskafferiet.se gör ingen skillnad på användningen av ädelsyrén och bondsyrén, så efter att även konsulterat böcker har jag dragit slutsatsen att det inte är  någon större skillnad på vilken syrénsort man använder.

Kommentarer