Är bra mat dyrare än "dålig"

Jag snubblade över ett inlägg från Smarta Maten som frågade om bra mat är dyrare än "dålig" mat. Kort svar, nej.

Långt svar, fortfarande nej.

Men först. Vad är bra mat? Smarta Maten räknar upp saker självklarheter som grönsaker, rotfrukter och frukter, men går även in på mer detaljerad nivå med oprocesserade matvaror, gutenfria produkter, nötter, frön och kallpressade oljor.

För mig är bra mat närningsrik mat för kroppen och jorden. Mat som ger oss näring i rätta proportioner, stöder den självläkande kroppen, ger oss energi och är fri från konstgjorda utfyllnadsämnen. Bra mat är goda råvaror. Bra mat är inte tio eller ens tre tillsatsämnen, processerad mat, mat som ger upphov till skräp (snabbmat) eller som utarmar regnskogarna (palmoljan), konstlade kemikaliesammansättningar eller mat som inte beter sig som mat utan håller i tid och evigheter sig lika "fräsch". Men nog känns det lite larvigt att döma ut mat mot mat, bra mot dålig, när det också spelar roll hur, när och hur ofta man använder en råvara. Men förenklat nåt åt det här hållet i varje fall.

Det som också Smarta Maten lyfter upp är att bra mat inte blir dyrare trots att t.ex. ekologiska ägg är dyrare än konventionella, eftersom helheten jämnar ut det. Äter man smindre kött och mer grönsaker - vi behöver inte äta kött varje dag, två gånger i veckan skulle räcka - så blir slutsumman samma eller billigare. Likadant när man lämnar bort halv- och helfabrikaten samt lemonad, kex och annat vars kilo- och literpriset är skyhögt. Dessa kan ersätta med egengjord saft, som förresten definitivt inte kan kompa som rengöringsmedel i WC:n såsom vissa lemonader, eller med kex och kakor utan E-ämnen och fruktosglykossirap (high fructose cron syrup). Mia skriver också om sina erfarenheter i inlägget "Men är det inte dyrt att äta äkta mat?".

Det som kostar är inte pengar, utan tid. Och tiden är ju sannerligen en lyxvara i dagens samhälle. Att det är på det här sättet tycker jag är helt sinnessjukt. Var är livskvaliteten? Jag skulle egentligen vilja att hela samhället och våra system skulle omformas helt och hållet, men det är en lång och helt annan diskussion.

Bra mat är billigare också på så sätt att man kan fråga sig hur dyrt det inte är att vara sjuk. Äter man mat som stärker kroppen så fungerar också immunförvaret bättre. (Men nu säger jag ju inte att alla som är sjuka äter dålig mat, för sjukdom är någonting mycket mer komplext än enbart föda.) Sjukdagar, mediciner, läkarbesök och mera sjukdagar kostar.

Till sist det mest självklara av allt: bra mat är i längden billigare för miljön. Om vi inte producerar på ett hållbart sätt blir jorden odlingsyta och förmåga att ge oss mer än vad vi ger tillbaka allt mindre och mindre. Vad tror du händer då? I och för sig är det inte ditt problem idag, just nu, denna sekund, utan snarare känns tanken avlägsen och man puttar lätt framåt problemet till följande generationer.

Billig mat handlar om så mycket mer än en prislapp. Maten vi äter har konsekvenser för mer än bara plånboken. Även kroppen, livskvaliteten och miljön ingår i matens priset.

Jahapp, slut på föreläsningen för idag. Lev, ät och sov gott!

Comments

Linnéa said…
Hej igen,
har förstått att människor slänger bort så mycket mat att det är ett miljöproblem. Tänker på butiker, skolor, restauranger och också privatpersoner.
Hej igen kära Linnea! Ja, att slänga mat är ockå rysligt dyrt, må den vara bra, dålig, billig eller dyr. Marthorna har också en matsvinnskampanj på gång.