Apr 20, 2015

Köttfri måndag: lättlagad blomkålssoppa


Köttfri måndag, Meat free Monday på utländska, inspirerade mig att göra blomkålssoppa till middag idag.

Det här är oskojat världens mest lättlagade blomkålssoppa! Den tar bara 5 minuter att tillaga! Ja, typ i varje fall, om man bortser från koktiden för blomkålen. Smaken kan varieras med val av ost. Jag har testat både Västerbottenost och parmigiano reggiano och båda funkar. Dessutom kan man blanda i kryddor och örter såsom nässelpulver eller -frön och persilja. 

Ingredienser
1 blomkålshuvud
1 buljongtärning (vegetarisk)
3 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde
120 g starksmakande ost, finriven (t.ex. Västerbotten ost eller parmigiano)
svartpeppar och salt enligt smak
färsk persilja
1-2 msk nässelpulver eller -frön

Gör så här:
Koka upp vattnet med buljongen. Finhacka blomkålen med gröna blad och allt och koka i buljongvattnet i 10 minuter. Tillsätt grädde och den finrivna osten. Rör om tills osten har smält. Smaka av med svartpeppar och salt. Toppa med persilja eller finhacka och blanda i den färdiga soppan tillsammans med nässelpulvret/-frön.
 
Perfekt "snabbmat"!

4 comments:

BoxLinda said...

har en blomkål hemma, ska definitivt testa den här! =)

Maggie said...

Hoppas det smaka! :)

BoxLinda said...

Nåjo! jag fastna med en voimakas koskenlaskija i handen i butiken, men det blev ganska bra med den också =)

Maggie said...

Ajoo Koskenlaskija brukar ju vara bra i soppor... och Mustapekka, men det var väl den som sku sluta med.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...