Overshoot day 2014 - överkonsumtionsdagen

Från och med idag lever vi igen på "lånade" resurser tills årets slut. Vi konsumerar, konsumerar och konsumerar mer än vad jorden hinner producera nytt eller åthämta sig. Vi förbrukar fortare än vad jorden hinner rena sitt vatten, sin jord och luft. Fortare än fiskarna hinner förökas så äter vi dem. Fortare än träden hinner växa till nya skogar så fäller vi dem. Från och med idag kräver vi mer förnyabara resurser och vad jorden kan ge. Precis, ge oss.

Idag infaller dagen igen en dag tidigare än året innan. bloggade jag om det den 20 augusti och jämförde överkonsumtionen med sömnbrist:
Man naggar lite i kanterna hela tiden, men man orkar länge med bara 7 timmar sömn, eller 6 timmar, visst orkar man en tid också med 5 timmar sömn. Men när ska man vila sig? När får jorden tid att återhämta sig? För den kan ju göra det, så är den ju byggd. Den kan både rena sig, förnya sig och skjuta upp nya skott gång på gång. Vi måste låta den göra det.
För cirka tio år sedan inföll dagen ungefär en månad senare i september. Jag blir så arg och fruktansvärt frusterad över att vi konsumerar ihjäl oss och att det inte verkar finnas ett slut på vannsinnet. NÄR ska människan inse att prylar inte gör en lycklig? När ska vi börja ta ansvar för de prylar vi redan har? Konsumtionen gäller förstås inte bara prylar eller kläder, utan även boende, elförbrukning, bränsle- och transportförbrukning.

Mer info om vad Overshoot Day handlar om finns t.ex. på WWF:s sidor eller på Global Footprint Network.

Kommentarer

Jag gillar verkligen din liknelse med sömnbristen! Jag tror annars att det här liksom är för stort för de flesta att förstå. Det går över huvudet. Men det är så otroligt hemskt ju, att vi bara konsumerar och konsumerar utan att tänka det minsta på morgondagen! :(
Jo jag håller med, det är en svårt sak att verkligen greppa. Alldeles för stort och abstrakt. Kul att du gillade liknelsen. Satte in ett utdrag av den nu.