Att göra egen granskottssirap

Att göra egen granskottssirap är lätt. Plocka några nävar granskott. Tvätta och skiva en ekologisk citron. Ta en glasburk och varva med granskott, honung eller rörsocker och citronskivor. Ställ i ett öst- eller nordfönster i cirka fyra veckor och skaka/rör om lite varje dag. Det är alltså viktigt att sirapen får lite solljus varje dag, men inte ändå står och gassar i stekhet sol hela dagen.

Användning: till desserter såsom glass eller som smaksättning i te. Granskottssirap är bra mot hosta och granskott innehåller massor med C-vitamin. 

Rörsocker kan vara svår att få att smälta, men ha lite tålamod och se till att solen värmer burken. Själv använde jag både flytande honung och rörsocker. Jag rörde om i burken med en kinamatspinne. Kom också ihåg att använda mycket granskott så att det faktiskt blir en granskottssmakande, delikat sirap.

Kom också ihåg att granskott inte direkt tillhör allemansrätten. Det anses dock av många skogsägare att vara okej så länge man plockar bara lite grann och med respekt. Det betyder någon handfull skott och att man aldrig, aldrig, aldrig ska plocka rent ett helt träd. Det ska inte synas att du har varit där och tagit skott! Plocka heller aldrig toppskott för då rubbar man granens naturliga växtsätt. Plocka inte heller nära vägar eller på andras privata gårdar.

Kommentarer

Cat sa…
heh, dethär prövade jag på i år men det hände ett litet missöde med skaka/röra om. Men kinapinne låter bra! Det ska jag satsa på nästa år ;)
Cat: ojsan, hur gick det då? Jepps, kinapinnen funkar bra :)