En Fairphone på gång

Hupsydaisy, jag lade sent igår kväll in en beställning på en Fairphone. Det är alltså en etiskt producerad telefon med så kallade konfliktfria metaller. Det vill säga man har respekterat miljön och människor när den tillverkats. Läs mer om den på Heidis blogg, där hon också funderat över att köpa en.

Fast ska jag vara riktigt ärlig så behöööver jag faktiskt inte en ny telefon just nu. Jag köpte en begagnad Nokia Lumia 800 här i våras när min förra telefon började låsa sig och köra ihop sig lite för ofta. Den "nya" som jag har nu är förvisso cirka två år gammal redan, vilket är en evighet i prylvärlden, men den funkar ju bra. Men jag kunde inte bara motstå en Fairphone.

Det är nämligen så att Fairphones bara görs enligt efterfrågan. En får skriva upp sig på en lista som potentiell köpare när företaget kartlägger efterfrågan innan produktionen körs igång. Sen dröjer det ganska många månader innan själva telefonen är klar att skeppas iväg till köparen. Nu ska dom göra 35 000 telefoner och man vet inte hur länge det dröjer tills nästa sats görs. Högst troligen är väl den här begränsade tillgången bara ett smart marknadsförnings- och försäljningsknep och jag har gått på det.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag har en fairphone, och de har haft en hel del problem med sin första batch. Hoppas ni adnra generationare inte behöver vara med om det. Jag kan varm rekommendera att du köper ett fodral på förhand, glaset tål inte att tappas.
O-oh.. just sånt har jag varit lite orolig för. Förhoppningsvis har dom tweekat bort en helt del problem, men oftast tar det ju några versioner förrän man hittar den ultimata lösningen. Tack för tipset! Det uppskattas.
Sara sa…
Jag har också en fairphone av first edidtion, men den har inte krånglat alls!
Anonym sa…
Åh, lyckans dig Sara! De har uppdaterat till nytt operativsystem nu, så det verkar vara åtgärdat. Telefonen omstartade sig, ibland precis då jag besvarat på samtal så de bröts och så där. Ibland hörde inte de jag ringde upp mig. Men de är medvetna och jobbar med det, så jag hoppas att inte du behöver uppleva det. Men för säkerhets skull, se till att spara lumian som reserv!

Jag måste säga att jag nog litar på att det inte är ett marknadsföringstrick med liten åtgång, de verkar ha en del problem med distributionen (till exempel stängde de ner webshoppen då de började leverera telefoner), och så nu de här problemen med operativsystemet... De vill kanske ta hand om den första omgången och de problem som uppenbarats, innan de kör igång med mera produktion.
Sara sa…
Ojdå, då har jag verkligen kommit lätt undan! Sen tycker jag att den har bra kamera, fotar nästan bara med telefonen nuförtiden.
Sara: vad kul och skönt att höra att du har varit nöjd med din telefon!

Anonym: Ja, man får väl lita på att det är goda avsikter bakom. Att vara för cynisk ger en bara dålig feelis.

Tack för kommentarerna om era erfarenheter av Fairphones! Jag suger i mig som en svamp.