Ikväll har jag testat göra tinktur av sprängticka, eller chaga som den också kallas. Tinktur är ett alkoholutdrag som man kan använda för att extrahera nyttiga fettlösliga ämnen så som betulinsyra (som lär motverka tumörer, malaria och
infektioner) som man inte får loss ur sprängtickan bara genom att koka den i vatten eller ens via matsmältningen.
Därför är det bra att ta "färdigt använda" bitar eller pulver som inte längre ger någon färg när man kokar det. Då har man redan använt upp de vattenlösliga ämnena och kan då fortsätta att använda den genom att försöka komma åt de fettlösliga ämnena. Att göra tinktur är busenkelt!
För att göra en tinktur tar du cirka 1 dl (ekologisk) vodka och en rågad matsked chagapulver/ -kross. Sätt det i en liten glasburk med lock och ställ i ett öst- eller västfönster i rumstemperatur i cirka fyra veckor så att burken får ljus, men ändå inte ständigt står i starkt solljus. Skaka burken dagligen. Du kan även behöva fylla på med lite sprit emellanåt. Sila genom t.ex. ett kaffefilter och förvara i mörkt i glasburk /-flaska. Hållbarheten är så gott som oändlig.
David Wolfe menar i sin bok Chaga King of the Medicinal Mushrooms att en frisk människa kan ta cirka 3-6 droppar dagligen t.ex. i te, smoothie eller bara utblandat i ett glas vatten, medan personer som söker efter att åtgärda ett hälsoproblem kan ta upp till 20-40 droppar per dag. Vidare menar han att man borde följa månens rytm och tillverka tinkturen vid nymåne och med en så stark alkohol som möjligt. Tinkturen är färdig vid nästa fullmåne. Nu använde jag bara 30% stark vodka och vi är visst en vecka från nymånde, så det gick väl inte riktigt som i Strömsö. Nu är det bara att svänga på burkar och vänta. Spännande!
Därför är det bra att ta "färdigt använda" bitar eller pulver som inte längre ger någon färg när man kokar det. Då har man redan använt upp de vattenlösliga ämnena och kan då fortsätta att använda den genom att försöka komma åt de fettlösliga ämnena. Att göra tinktur är busenkelt!
För att göra en tinktur tar du cirka 1 dl (ekologisk) vodka och en rågad matsked chagapulver/ -kross. Sätt det i en liten glasburk med lock och ställ i ett öst- eller västfönster i rumstemperatur i cirka fyra veckor så att burken får ljus, men ändå inte ständigt står i starkt solljus. Skaka burken dagligen. Du kan även behöva fylla på med lite sprit emellanåt. Sila genom t.ex. ett kaffefilter och förvara i mörkt i glasburk /-flaska. Hållbarheten är så gott som oändlig.
David Wolfe menar i sin bok Chaga King of the Medicinal Mushrooms att en frisk människa kan ta cirka 3-6 droppar dagligen t.ex. i te, smoothie eller bara utblandat i ett glas vatten, medan personer som söker efter att åtgärda ett hälsoproblem kan ta upp till 20-40 droppar per dag. Vidare menar han att man borde följa månens rytm och tillverka tinkturen vid nymåne och med en så stark alkohol som möjligt. Tinkturen är färdig vid nästa fullmåne. Nu använde jag bara 30% stark vodka och vi är visst en vecka från nymånde, så det gick väl inte riktigt som i Strömsö. Nu är det bara att svänga på burkar och vänta. Spännande!
![]() |
Färdig sprängticketinktur redo att "mogna" i fyra veckor framåt. |
Kommentarer
(Ekologisk Vodka)Går det bra med vanlig köpevodka.
MVs Anders
Halva måste man väl ha!!!
Vanligt köpevodka går bra.
Mängden chaga i tinkturen ger styrka till tinkturen. Desto mera chaga, desto mer verksamma ämnen kan vodkan dra ut och desto färre droppar behöver du ta per gång. Med ovanstående mängd (1 rågad msk i 1 dl ekovodka) så blir tinkturen riktigt kolsvart och stark, så jag tyckte det räcker. Men det går alltså bra att sätta mer chaga i tinkturen. Inga problem.
Om man kan ge chagatinktur till hundar kan jag inte uttala mig, men alkohol till hundar låter inte som en bra idé. Kanske hellre försöka få hunden att dricka avsvalnat te (dekokt) som dricksvatten?